Bondscoach Sarina Wiegman.
Volledig scherm
Bondscoach Sarina Wiegman. © ANP

Wiegman slaat felicitaties nog even af

Voor felicitaties vindt Sarina Wiegman het nog te vroeg. Maar de bondscoach van de Nederlandse voetbalsters erkent na de ruime zege op Zwitserland (3-0) wel dat Oranje het WK-ticket niet meer uit handen mag geven. 

,,Er ligt bij de return één bedreiging op de loer en dat is gemakzucht. We zullen dinsdag dus net zo scherp moeten spelen als vandaag'', zei Wiegman in De Galgenwaard. ,,Maar dit mogen we niet meer uit onze handen laten glippen.”

Quote

Natuurlijk, 3-0 is een geweldige uitgangspo­si­tie.

Sarina Wiegman

Het kostte Oranje tijd en moeite om de Zwitserse verdedigingsmuur te breken. ,,Naarmate de wedstrijd vorderde, werd het krachtsverschil steeds groter. Maar we speelden ze nog niet helemaal kapot'', concludeerde Wiegman. ,,In de tweede helft werden de ruimtes steeds groter omdat zij het niet meer konden belopen. We hadden een vrije trap nodig om op voorsprong te komen, maar dat maakt niets uit. Een doelpunt is een doelpunt. En deze brak de wedstrijd open.”

Na de trefzekere vrije trap van Sherida Spitse begon het aangeslagen Zwitserland steeds meer ruimte weg te geven. ,,Dat doelpunt deed iets met Zwitserland, maar ook met ons. We gingen de ruimtes beter bespelen en dat leidde tot nog twee doelpunten. Natuurlijk, 3-0 is een geweldige uitgangspositie. Maar ik ga de groep wel op het hart drukken dat ze dinsdag net zo scherp moeten zijn als nu. Gemakzucht is uit den boze. Als we weer dit niveau halen, dan komt het goed. We hebben daar iets moois te winnen’', zo doelt Wiegman op kwalificatie voor het WK.

De bondscoach weet dat de Zwitsers dinsdag hun spits Ramona Bachmann terug hebben na een schorsing. ,,Dat is hun sterspeelster, aanvallend kunnen ze dus misschien wat meer brengen. Daar moeten we voor oppassen.’’

Bekijk hieronder de reactie van Viviane Miedema.