Sarina Wiegman en Danielle van de Donk
Volledig scherm
Sarina Wiegman en Danielle van de Donk © BSR Agency

Wiegman straks vijftig wedstrijden bondscoach, uitstekende balans

De voetbalsters van Oranje beginnen vanavond om 18.00 uur de EK-kwalificatiereeks in Tallinn tegen Estland. Voor bondscoach Sarina Wiegman wordt het haar vijftigste interland. De balans is uitstekend. Tegen het zwakke Estland gaat ze voor overwinning nummer 38.

Door Daniël Dwarswaard

Ook in Tallinn zien we bondscoach Sarina Wiegman zoals we haar inmiddels kennen. Serieus en fanatiek op het trainingsveld en als het over voetbal gaat. Uiterst ontspannen daar buiten. De succescoach van Nederland heeft na de verloren WK-finale even vakantie kunnen vieren, maar ze wilde al snel weer aan de slag met de nieuwe doelen. Ja, de Olympische Spelen volgend jaar in het Japanse Tokio. Maar nu dus eerst het begin van EK-kwalificatiereeks in Tallinn tegen Estland.

Wiegman staat voor een mijlpaal. De interland in de Baltische staat is haar vijftigste als bondscoach. De Haagse werd in januari 2017 na het ontslag van Arjan van der Laan aangesteld als coach en leidde daarna 48 wedstrijden. Eerder in 2015 was ze één keer interim-coach na het vertrek van Roger Reijners. Wiegmans balans is uitstekend met 37 overwinningen, vier gelijke spelen en acht nederlagen. Zes van die acht nederlagen waren in oefenwedstrijden waarin de coach vaak niet met de sterkste opstelling speelde. De overige twee nederlagen zijn de afgelopen WK-finale tegen de Verenigde Staten in Lyon en eerder de WK-kwalifictiewedstrijd in Oslo tegen Noorwegen toen Oranje rechtstreekse plaatsing misliep. Via de play-offs haalde Oranje alsnog het afgelopen WK.

Tegen Estland moet overwinning nummer 38 volgen voor Wiegman. Dat lijkt vooraf een zekerheidje tegen het zwakke land dat slechts 99ste staat op de wereldranglijst. Het is pas de tweede keer dat Oranje tegen Estland speelt. De eerste keer was ruim vier jaar geleden in het stadion van Sparta als uitzwaaiwedstrijd richting het WK van 2015. Oranje won toen heel simpel met 7-0 met Wiegman als assistent-coach op de bank. ,,Wij zijn in de tussentijd natuurlijk enorm gegroeid’’, zegt Wiegman nu. ,,Sneller dan Estland. Het gaat om winst vanavond. Het liefst met een zo hoog mogelijke score. Pas als de tussenstand het eventueel toelaat kunnen we wat zaken uitproberen. We willen dat de onze selectie zo breed en sterk mogelijk wordt. Dan moeten ook de speelsters die nu nog niet in de basis spelen ervaring op doen.’’