Volledig scherm
© BSR Agency
1
EINDE
3
  • Oussama Idrissi 27'
  • Mats Köhlert 65'
  • Vangelis Pavlidis 78'
  • Mike Trésor Ndayishimiye 84'

Willem II bezorgt AZ keiharde tik in titelrace

AZ heeft een keiharde tik opgelopen in de titelrace. De Alkmaarders gingen in eigen huis met 1-3 onderuit tegen Willem II. De Tilburgers wonnen al de uitwedstrijd tegen Ajax en nu moest dus ook AZ er aan geloven. 

Door Nik Kok

De mooiste treffer van de avond was van Mike Trésor Ndayishimiye die in de slotfase AZ-doelman Rody de Boer verschalkte met een schitterende treffer van afstand. Hij bezegelde daarmee de goede vorm van de ploeg van trainer Adrie Koster die al aan zo’n fraai seizoen bezig is.

Bekijk hier de samenvatting van AZ - Willem II (Premium).

Willem II geldt als ware angstgegner voor AZ, dat al vier wedstrijden niet van de Tilburgers heeft kunnen winnen. En ook vanavond waren de Tilburgers een lastige opponent voor de Alkmaarders die bij aanvang van de wedstrijd slechts twee plekken onder AZ stonden. Dat minieme krachtverschil was tijdens de wedstrijd goed te merken. Beide ploegen hielden elkaar bijna negentig minuten vrijwel in evenwicht. Tot Willem II toesloeg in de slotfase en AZ, na de nederlaag tegen Sparta in de laatste wedstrijd voor de winterstop, op de tweede nederlaag op rij trakteerde.

Lat en paal

AZ ontbeerde in de beginfase aanvankelijk nog geluk in de afwerking toen Owen Wijndal de lat raakte en Calvin Stengs even later de paal. Stengs was voor de wedstrijd nog een twijfelgeval vanwege een bovenbeenblessure maar de neo-international kon toch beginnen.

Het dit seizoen zo goed presterende Willem II, dat al sinds begin november niet verloor, kon tegenover de dadendrang van AZ nog niet veel tegenoverstellen. Een kans van topscorer Vangelis Pavlidis werd onschadelijk gemaakt. Op het middenveld kwam de geroemde Ndayishimiye lange tijd niet uit de verf. Hij herstelde zich in de tweede helft meer dan goed en met een fraaie treffer.

Mike Tresor Ndayishimiye.
Volledig scherm
Mike Tresor Ndayishimiye. © BSR Agency

Idrissi

Vangelis Pavlidis.
Volledig scherm
Vangelis Pavlidis. © ANP Sport

Op kenmerkende manier kwam AZ nog op voorsprong. Oussama Idrissi kwam vanaf links naar binnen en schoot raak. Voor de Marokkaanse buitenspeler al de tiende competitietreffer van het seizoen. De doelpuntenmaker moest zich in de tweede helft laten vervangen vanwege een blessure.

AZ had het aan zichzelf te danken dat Willem II in de tweede helft langszij kwam. Matig uitverdedigen van Stijn Wuytens speelde Willem II in de kaart en bracht Mats Köhlert in de gelegenheid om de gelijkmaker te verzorgen. Voor AZ was dat pas de eerste treffer in eigen huis sinds april 2019.

Een messcherpe counter van Willem II zorgde uiteindelijk voor een Tilburgse overwinning. Pavlidis was het eindpunt en tekende zo eveneens voor zijn tiende treffer van het seizoen. Daarna mocht Ndayishimiye aanleggen voor zijn treffer. De Tilburgers naderen AZ nu tot op vijf punten. Koploper Ajax kan morgen, in het thuisduel met Sparta Rotterdam, verder uitlopen op AZ.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
AZ Willem II
Volledig scherm
AZ Willem II © AD