Volledig scherm
© Hein Eikenaar/BD

Willem II-supporters boycotten Ajax-uit, PSV-fans protesteren tegen achtuurduel in Emmen

Supportersgroeperingen van Willem II hebben besloten de uitwedstrijd tegen Ajax op vrijdag 6 december te boycotten, vanwege de behandeling van de fans door de Amsterdamse politie bij het duel van vorig jaar. Ook PSV-supporters boycotten een uitduel. Zij doen dit uit protest tegen het zondagavondduel in en tegen Emmen. 

Vorig seizoen ontstonden er problemen vóór Ajax - Willem II. De per trein naar Amsterdam gereisde Willem II-fans werden zonder concrete aanleiding urenlang vastgehouden op het centraal station zonder eten en drinken. Ook in de jaren daarvoor hadden de Willem II-fans vaak minder prettige ervaringen bij bezoekjes aan de Amsterdam Arena, zoals het onnodige gebruik van geweld door undercoveragenten tegen Willem II-supporters. Vandaar dat dit uitduel nu wordt geboycot, zo heeft het Supporterscollectief Willem II besloten. In overleg met de clubleiding worden er geen kaarten verkocht voor het uitvak. Van de uitwedstrijd wordt nu een ‘thuiswedstrijd’ gemaakt. In het Koning Willem II-stadion wordt een enorm scherm geplaatst en zijn er dj's. 

PSV

Een aantal PSV-supporters roept op tot een boycot van FC Emmen-PSV en hoopt dat veel uitfans navolging geven aan de actie om weg te blijven bij het duel. Onder meer de grote supportersgroepering Lighttown Madness, die vaak zorgt voor sfeer op de tribunes, doet de oproep. De reden voor de boycot is dat FC Emmen-PSV op zondagavond 1 december om acht uur wordt afgetrapt. Supporters van PSV uitten al eerder hun onvrede over dat aanvangstijdstip. 

Veel PSV-supporters vinden het tijdstip van 20.00 op de avond onacceptabel, omdat ze bijvoorbeeld de dag erop vroeg op moeten en de reis naar Emmen ervoor zorgt dat ze pas in de kleine uurtjes thuis zijn. Voor de selectie van PSV heeft het nu geplande tijdstip een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een aftrap om 14.30. De selectie overnacht in het laatste geval in een hotel en de spelers hebben bij een avondwedstrijd wat langer rust en kunnen bijvoorbeeld iets meer tijd doorbrengen met hun gezin of familie. 

Volledig scherm
© ANP/VI Images