Volledig scherm
René de Leuw met zijn dochter Ellen op de rolstoeltribune, waar regen vrij spel heeft. © Marie-Therese Kierkels

Willem II zet rolstoelers in de kou

Als het flink regent worden rolstoelgebruikers in het Willem II-stadion drijfnat. En dat terwijl ze al vaak slecht tegen de kou kunnen.

Eenmaal ging het echt goed los, met de regen. De wedstrijd ontaardde in een waterballet. De scheidsrechter legde het spel stil en spelers holden naar binnen. De toeschouwers bleven hoog en droog achter, beschermd onder de overkapping van de tribunes. Behalve de rolstoelers, onder wie René de Leuw. Zij moesten de stromende regen over zich heen laten komen. Simpelweg omdat ze nergens anders terechtkonden.

De Leuw heeft al meer dan twee decennia een seizoenskaart. Aanvankelijk zat hij nog op de 'gewone' tribune, maar toen hij door de ziekte MS in een rolstoel belandde, kwam hij op de enige plek die niet overkapt is.

Op de rolstoeltribune, een plateau dat wat verder naar voren staat, is het behelpen met regenpakken, zeiltjes en dekentjes tegen de kou. ,,In het hele stadion hangen straalkachels, maar bij ons niet," vertelt De Leuw. Een paraplu opsteken is niet mogelijk, omdat dan het zicht voor de toeschouwers achter hem wordt ontnomen.

Het probleem, zegt De Leuw, is dat er bij de bouw van het stadion niet op de rolstoelers is gerekend. De Leuw schat in dat er wekelijks zo'n twintig rolstoelers op het vermaledijde stekkie plaatsnemen. Elk seizoen is er volgens Van Vught wel iemand die de zaak bij Willem II aankaart. Dan wordt steevast verwezen naar de gemeente. ,,Die is de eigenaar van het stadion. Maar iedere keer sterft het hele verhaal een stille dood."

Willem II zegt in een reactie dat het inderdaad de gemeente is, die gaat over het stadion. ,,Wij hebben dit daar wel onder de aandacht gebracht," zegt een woordvoerster.

Aanvaardbaar
De gemeente Tilburg kaatst de bal echter even hard terug. ,,Het is aan de huurder, dus aan Willem II, om het initiatief voor een eventuele oplossing te nemen en af te wegen of zij de daarmee gepaard gaande kosten aanvaardbaar vindt en kan dragen. Wij als gemeente verhuren het stadion zoals het nu is. Uiteraard moeten eventuele aanpassingen wel met ons worden overlegd, als eigenaar van het stadion."

Saillant is dat Willem II nu wel 'fieldseats' introduceert. Voor 3750 euro kan een groep van acht à tien mensen in een extra dug-out een wedstrijd van heel dichtbij meemaken, inclusief maaltijd.

Dat de voorzieningen voor rolstoelgebruikers daar zo schril bij afsteken, doet de trouwe fans pijn. De Leuw kent nog meer schrijnende voorbeelden. Hoewel hij een invalidenkaart bezit, moet hij een fors bedrag betalen als hij bij het stadion wil parkeren. Bovendien mag zijn dochter Ellen, die steevast meegaat naar de thuiswedstrijden, als 'begeleider' niet meer naast hem zitten. ,,Eerst kon zij nog op een plastic stoeltje naast mij zitten, om bij wijze van spreken een kopje koffie aan te geven. Maar dat mag niet meer, vanwege brandveiligheidseisen, werd gezegd."