Volledig scherm
Hans Wijers. © reuters

Zakelijke zwaargewichten aan de top bij Ajax

De directie van landskampioen Ajax wil zoals verwacht dat oud-topman van chemieconcern AkzoNobel Hans Wijers, topman bij Air France-KLM Leo van Wijk en oud-voetballer Theo van Duivenbode toezicht gaan houden bij de club. Op een aandeelhoudersvergadering in juni moeten aandeelhouders hun goedkeuring geven. Wie haalt Ajax precies in huis?

Ajax ziet in Wijers, prominent lid van D66, de beoogd voorzitter. Hij heeft met Van Wijk de meeste ervaring in het bedrijfsleven. Vorige maand nam hij afscheid als topman van AkzoNobel, waar hij in 2003 aantrad. Hij vervult nu ook nog functies in het bedrijfsleven, onder meer als commissaris bij olieconcern Shell en bierbrouwer Heineken. Ook is hij maatschappelijk betrokken: Wijers is voorzitter van Natuurmonumenten. De econoom, geboren in 1951, was van 1994 tot 1998 minister van Economische Zaken in het kabinet-Kok.

Leo van Wijk is plaatsvervangend bestuursvoorzitter bij de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. De oud-topman van KLM is geen onbekende voor Ajax. Hij zat onder meer in de financiële commissie van de club, hij is een jeugdvriend van Johan Cruijff en actief betrokken bij de club. Ook Van Wijk heeft meerdere commissariaten, onder meer bij Aegon.

Theo van Duivenbode stond al op het verlanglijstje van Cruijff, als interim-directeur. Van Duivenbode voetbalde bij Ajax onder Rinus Michels en heeft verscheidene bestuursfuncties gehad binnen de vereniging. Als voetballer speelde hij ook bij Feyenoord en voor het Nederlands Elftal. Van Duivenbode, geboren in 1943, heeft ruime bestuurservaring in de voetbalwereld. Zo zat hij in het bestuur betaald voetbal van de KNVB.