Volledig scherm
© anp

Zeefuik bezorgt Groningen vanaf de stip weer wat lucht

UpdateFC Groningen heeft zaterdagavond voor eigen publiek een wedstrijd met drie benutte strafschoppen gewonnen (2-1). Género Zeefuik mocht twee keer vanaf 11 meter aanleggen. De spits maakte in beide gevallen geen fout en bezorgde de thuisclub een verdiende zege.

Volledig scherm
© pro shots
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

FC Groningen was namelijk de betere ploeg in de eigen Euroborg. De formatie had bovendien pech dat arbiter Pieter Vink na ruim een uur niet zag dat Rasmus Lindgren via de onderkant van de lat raak schoot.

FC Groningen domineerde voor eigen publiek, maar moest toch een achterstand wegwerken. Verdediger Kees Kwakman blokte na 23 minuten in zijn eigen strafschopgebied een voorzet van Florian Jozefzoon met een uitgestoken arm. Scheidsrechter Vink bedacht zich geen moment en floot voor een strafschop.

Robert Braber maakte vanaf 11 meter geen fout en bezorgde RKC Waalwijk de eerste treffer in de tweede helft van de competitie (0-1). Rasmus Lindgren en Michael de Leeuw waren dichtbij de gelijkmaker, maar ook de thuisclub had een strafschop nodig om te scoren.

Verdediger Henrico Drost van RKC Waalwijk kreeg de bal in zijn eigen strafschop eveneens op zijn arm. In tegenstelling tot Kwakman eerder in de wedstrijd hield hij de bewuste arm wel strak langs zijn lichaam. Scheidsrechter Vink wees toch naar de strafschopstip en zag spits Género Zeefuik voor de tweede keer deze competitie scoren (1-1).

FC Groningen kreeg vervolgens voldoende kansen om voor rust al afstand te nemen. De Leeuw en Zeefuik konden doelman Arjan van Dijk, de vervanger van de geschorste Jeroen Zoet, echter niet passeren. In het begin van de tweede helft maakte verdediger Kwakman zijn fout van de eerste helft goed. Teddy Chevalier had doelman Marco Bizot al omspeeld. De spits stuitte alsnog op Kwakman .

Rasmus Lindgren dacht FC Groningen na een uur op 2-1 te schieten. De Zweedse middenveld had echter pech dat Vink en zijn assistenten niet zagen dat de bal via de onderkant van de lat duidelijk achter de doellijn stuiterde.

De thuisclub kwam even later alsnog op voorsprong. Invaller Guy Ramos van RKC Waalwijk stond nog geen halve minuut in het veld toen hij De Leeuw in het strafschopgebied tegen de grond werkte. Vink trok de rode kaart en wees voor de derde keer naar de stip. Zeefuik maakte opnieuw geen fout.