Volledig scherm
Beeld uit het troosteloze duel tussen Jong PSV en MVV. © pro shots

Zelfs Sierd de Vos kan de Jupiler League niet redden

Volledig scherm
Sjoerd Mossou, columnist van AD Sportwereld. © AD
 
Jong Ajax-trainer Alfons Groenendijk berekende deze week dat hij dit seizoen al vijftig verschillende spelers heeft opgesteld in zijn elftal. Omdat hij tegen De Graafschap wéér een hele lading spelers moest missen door interlands en ander gedoe, had hij uit arren moede maar naar de zaterdagafdeling van Ajax gebeld. Of die misschien nog een mannetje over hadden.
Sjoerd Mossou

Het was op een doordeweekse avond en Sierd de Vos liep over het dak van de Krommedijk in Dordrecht. De mensen wezen omhoog en riepen 'koekoek', want dat doen mensen als ze Sierd de Vos zien lopen. Sierd zwaaide vrolijk terug en stak een duim omhoog.

Koekoek.

Steeds als ik El Sierd commentaar hoor geven in Dordrecht of Almere of Maastricht, ontroert me dat een beetje. Vol overgave probeert Sierd de Vos de Jupiler League te redden van de ondergang, lustig strooiend met gekke weetjes en wonderlijke zinnetjes, alsof hij het volk live toespreekt vanuit Mestalla of Bernabéu.

'Dames en heren, we hebben nu een half uur geschaatst hier in Almere en de stand is 0-0.'

'En opnieuw is het Smeets die scoort voor MVV! Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen.'

'Tedje van de Pavert! Koekoek!'

Maandagavond keken precies 92 mensen in het Jan Louwers Stadion naar de wedstrijd tussen Jong PSV en MVV. Zestig vaders, moeders, ooms en tantes hadden een kaartje gekocht. Vijfentwintig die-hards uit Maastricht bevolkten het uitvak - en op de perstribune zaten zeven journalisten, wanhopig naar hun vrouw sms'end dat ze bijna naar huis kwamen.

De totale recette van de wedstrijd, zo twitterde Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad maandag, bedroeg exact 325 euro. De entreekaartjes waren in de aanbieding die avond.

Het is het failliet van de Jupiler League in één alleszeggende rekensom gevangen. Steeds wanneer Marcel Brands of Joop Munsterman u uitlegt dat de nieuwe opzet van onze eerste divisie heus heel goed is voor 'de weerstand van jonge spelers', hoeft u alleen de recette van Jong PSV-MVV maar te onthouden (325 euro). Daarna schakelt u vlug over naar een andere zender.

Jong Ajax-trainer Alfons Groenendijk berekende deze week dat hij dit seizoen al vijftig verschillende spelers heeft opgesteld in zijn elftal. Omdat hij tegen De Graafschap wéér een hele lading spelers moest missen door interlands en ander gedoe, had hij uit arren moede maar naar de zaterdagafdeling van Ajax gebeld. Of die misschien nog een mannetje over hadden.

(Nee, dit is niet verzonnen.)

De zogenoemde Jupiler League 2.0 is een farce van onvoorstelbare omvang geworden. Toeschouwers blijven massaal weg, de kijkcijfers zijn ontluisterend en de competitievervalsing is zo flagrant, dat ze er in Kazachstan, Oezbekistan of Thailand schande van zouden spreken.

De ene week moet Alfons Groenendijk een spelertje losweken uit de B2, de volgende week spelen Bojan Krkic of Niklas Moisander mee. Oh ja, en de beloftenteams voetballen voor spek en bonen, want promoveren mogen ze niet, maar ze kunnen weer wel een periodetitel winnen.

Uiteraard, ook ik snap best dat het in de oude Jupiler League ook geen feest was. Er moest iets veranderen. Logisch. Prima. Maar over dit plan is zó slecht nagedacht, dat ik voorstel om de bedenkers met terugwerkende kracht aan een alcohol- en drugscontrole te onderwerpen.

Schaamteloos werden clubs gechanteerd om mee te doen, anders zouden ze geen centjes krijgen van Fox.

De supporters van mooie traditieclubs als Sparta, Willem II, De Graafschap en MVV protesteerden zich al een ongeluk, maar ze stuiten op arrogantie, starheid en desinteresse. 'Football without the fans is nothing,' zei Celtic-manager Jock Stein ooit, maar in de Jupiler League 2.0 worden voetbalsupporters belachelijk gemaakt waar ze bij staan.

Hoe dapper Sierd de Vos ook zijn best doet om er nog iets van te maken, groot liefhebber als hij is, El Sierd kan het onmogelijk in zijn eentje.