Volledig scherm
PREMIUM
Willem van Hanegem © AD Sportwereld

Zelfs Swift had een kans gehad tegen Feyenoord

ColumnAD Sportwereld-columnist Willem van Hanegem oordeelt dat er geen peil is te trekken op het Nederlandse voetbal. Dat de uitslagen zo verrassend zijn, 'is misschien een houvast voor de landskampioen'.

Quote

In het Nederland­se voetbal kan alles snel veranderen. Van goed naar heel slecht in vier dagen.

Willem van Hanegem

Ik zat zaterdagavond om een uur of tien thuis op de bank en toen dacht ik aan de Amsterdamse amateurclub Swift. Die hoofdklasser speelt na de stunt tegen Vitesse volgende maand in het bekertoernooi tegen Feyenoord, in de Kuip. Stel nou dat hun trainer zaterdag een analyse van het spel van Feyenoord heeft gemaakt?

Op basis van wat Feyenoord liet zien tegen NAC, zou Swift-trainer Bart Logchies toch eigenlijk best kunnen concluderen dat er iets mogelijk is? Natuurlijk, ik weet ook wel dat Feyenoord er straks niet uitvliegt tegen Swift. Maar toch, dit Feyenoord speelde zaterdag echt als een bescheiden hoofdklasser. Het zegt iets over ons voetbal dat de amateurs van Swift zomaar Vitesse kunnen uitschakelen, dat NAC van Achilles ’29 verliest en vervolgens in de Kuip gewoon van Feyenoord wint. Dat Achilles ’29 na die bekerstunt vier dagen later weer met 6-1 van De Dijk verliest. En dat Vitesse na de blamage in de beker Ajax verslaat in de Arena.

Op het Nederlandse voetbal is geen peil meer te trekken. Trainer Giovanni van Bronckhorst vertelde dat Feyenoord niet in grootse vorm is. Maar exact een week voor de beschamende nederlaag tegen NAC speelde zijn ploeg wel PSV een helft lang helemaal zoek, met een man minder op het veld. Zeg het maar.

Feyenoord werd vorig seizoen vooral kampioen omdat het verval nooit echt groot was. De ploeg zakte toen slechts een enkele keer door de ondergrens en dan kom je in Nederland dus heel erg ver. Maar wat zaterdagavond in de Kuip gebeurde, was echt nauwelijks te bevatten. NAC won in de Kuip zonder zelf goed te spelen.