Jill Roord.
Volledig scherm
Jill Roord. © BSR Agency

Zonder nummer 12 maakt Jill Roord een nieuwe start

LeeuwinnenJill Roord behoort al ruim vier jaar tot de selectie van de Nederlandse voetbalsters, maar slechts sporadisch meldde ze zich in Zeist met het gevoel dat ze in de basis zou gaan starten. Nu is dat anders. Roord stond in de laatste twee interlands steeds aan de aftrap en alles wijst erop dat ze ook in de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Slovenië en Rusland gaat starten.

Jill Roord.
Volledig scherm
Jill Roord. © ANP

,,We zijn na het WK een nieuwe fase ingegaan. En ik ook. Ik krijg nu de kans om het te laten zien", zegt Roord, die bij afwezigheid van de geblesseerde Lieke Martens vorige maand een basisplaats had tegen Estland (7-0) en Turkije (3-0). De 22-jarige middenveldster van Arsenal speelde sinds haar debuut, begin 2015, al 50 interlands. Het grootste deel daarvan deed ze dat echter als invalster. Roord voelde zich lang de 'nummer 12' van Oranje, toevallig ook haar vaste rugnummer. Ze was het zo zat om steeds te pendelen tussen de bank en de basis, dat ze voor het WK besloot haar rugnummer 12 in te ruilen voor 19.

Quote

Nu weet ik dat ik in principe ga spelen.

Jill Roord

Met dat getal op haar shirt maakte ze in de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, wel als invalster, het winnende doelpunt (1-0). "Een bevrijding? Dat is misschien wat overdreven, maar ik heb nu wel het gevoel dat ik van die rol als 'nummer 12' af ben. Het voelt voor mij als een nieuwe start. Het WK heeft veel veranderd. De aandacht die ik krijg is verdubbeld. Niet alleen op de sociale media, maar ook op straat. Als ik op Schiphol loop of ergens in de stad, dan word ik ineens herkend. Dat is gek, maar ook wel leuk hoor."

Nu bondscoach Sarina Wiegman bijna een half elftal aan basiskrachten mist, krijgen de reserves van Oranje die zich zo lang zaten te verbijten op de bank een kans. Met Roord als belangrijkste exponent. "Voor de speelsters die al zo lang in het elftal staan, zijn dit soort wedstrijden een beetje verplichte kost. Ik heb nog niet zo vaak in de basis gestaan en wil me heel graag laten zien. Als ik vroeger naar Zeist kwam, zei ik tegen mezelf: hopelijk mag ik wat minuutjes maken. Nu weet ik dat ik in principe ga spelen. Dat zorgt in je hoofd voor een andere voorbereiding dan normaal", aldus Roord, die bij haar nieuwe club Arsenal ook verzekerd is van een basisplaats.

Als kampioen van Europa en nummer 2 van het WK is Oranje het aan zijn stand verplicht om ook de komende twee EK-kwalificatieduels zonder problemen te winnen. "Dat ligt helemaal aan onszelf. Als we in hoog tempo spelen en goed voetballen, gaan we ze allebei winnen. Doen we dat niet, dan kunnen het vervelende wedstrijden worden. De opdracht is duidelijk: winnen en zoveel mogelijk scoren."

Roord voelt zich thuis bij Arsenal
Jill Roord verruilde Bayern München in de zomer voor Arsenal en daar heeft de voetbalster van Oranje nog geen moment spijt van gehad. ,,Ik kan hier echt m’n eigen spelletje spelen. Het voetbal van Arsenal, aanvallend en veel aan de bal, dat past bij mij”, zegt Roord.

De 22-jarige Twentse woont in St. Albans, een stadje ten noorden van Londen, in de buurt van haar teamgenotes Daniëlle van de Donk en Vivianne Miedema. ,,We trainen op het complex bij de mannen en we spelen iets verderop in een leuk stadionnetje. Er komt veel publiek op af, aanzienlijk meer dan in Duitsland bij Bayern. Ik heb op vrijwel alle posities op het middenveld al gespeeld, daar waar de trainer me nodig heeft. Juist die afwisseling vind ik erg leuk”, aldus Roord, die in de nationale jeugdelftallen jarenlang een succesvol tandem vormde met spits Miedema.

,,Dat gaat al terug tot in de Onder 15. In onze eerste interland, uit tegen Engeland, scoorde ‘Viev’ op aangeven van mij. We kunnen elkaar altijd goed vinden op het veld. Ik weet wat zij wil en hoe ze de ballen wil hebben.”

Jill Roord namens Arsenal in duel met Fiorentina.
Volledig scherm
Jill Roord namens Arsenal in duel met Fiorentina. © BSR Agency
Jill Roord.
Volledig scherm
Jill Roord. © BSR Agency