Volledig scherm
© afp

Zwitserland bij winst voorbij Oranje

Het Nederlands elftal kan op de slotdag van de WK-kwalificatie niet alleen omhoog kijken op de wereldranglijst. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal, die in Istanbul tegen Turkije kostbare punten hoopt te scoren, wordt op de mondiale ranking ook bedreigd door Zwitserland. Bij winst op Slovenië gaan de Zwitsers op de wereldranglijst vanaf de 14de plaats voorbij aan Oranje, ongeacht het resultaat in Istanbul.

De wereldvoetbalbond FIFA publiceert donderdag de nieuwe ranglijst, op basis waarvan wordt bepaald welke acht landen groepshoofd zijn bij de WK-loting. Gastland Brazilië, Spanje, Argentinië, Duitsland en België zijn daar al zeker van. Oranje strijdt met Italië, Colombia, Uruguay én Zwitserland om de drie resterende posities als groepshoofd.

Het Nederlands elftal, de finalist van het laatste WK, zakte vorige maand van de vijfde naar de negende plaats op de wereldranglijst. Daardoor dreigt de ploeg van Van Gaal naast de status van groepshoofd te grijpen. Oranje had bij de laatste drie eindtoernooien (EK 2008, WK 2010 en EK 2012) wel die 'beschermde' status.

De punten voor de ranking worden berekend op basis van de resultaten in de afgelopen 4 jaar, waarbij die van de laatste 12 maanden het zwaarst tellen. Hoeveel punten een overwinning waard is, hangt er van af hoe hoog de opponent staat, uit welk continent die komt en hoe belangrijk de wedstrijd is. Met behulp van een ingewikkelde formule berekent de FIFA vervolgens de punten.