Volledig scherm
De zogenaamde ‘nul-op-de-meter’-woningen worden gebouwd in het oudste gedeelte van het voormalige dorp Jutphaas. © Ontwikkelaar Niroc

Gasloze huizen in ’t Hof van Jutphaas allemaal verkocht

Alle twaalf gasloze woningen in het nieuwe woonhofje ’t Hof van Jutphaas zijn verkocht. De zogenaamde ‘nul-op-de-meter’-woningen worden op Kerkveld gebouwd, het oudste gedeelte van het voormalige dorp Jutphaas. Deze week werd het hoogste punt van de bouw gevierd.

Gasloze nieuwbouwwoningen zijn in Nieuwegein nog uniek. Alleen in het ontwikkelgebied Rijnhuizen, ten noorden van Nieuwegein, zijn tot nu toe gasloze huizen gebouwd. De duurzame woningen op Kerkveld worden medio volgend jaar opgeleverd. 

,,De vraag is groot’’, zegt Frank van der Velde van ontwikkelaar Niroc. ,,Het is ons gelukt de gasloze woningen binnen korte tijd te verkopen. Het is ook in een uniek stukje historisch Jutphaas.’’ Op de plaats van de nieuwe woningen stond eerst het buurthuis Kerkveld. De oude hoofdstructuur van het buurtcentrum in de vorm van vier wieken van een molen is behouden met de aanleg van het hofje.

Zelfvoorzienend

De twaalf woningen – vooral voor senioren getypeerd – bieden voor bewoners veel veiligheid en comfort. ’t Hof van Jutphaas wordt afgesloten met een poort en videofoon. De binnentuin wordt bestraat en voorzien van een ontmoetingsplaats. De woningen wekken hun eigen energie op via zonnepanelen. Hierdoor zijn de woningen niet afhankelijk van gas. 

Van der Velde: ,,Voor bewoners stijgen de energiekosten hiermee niet meer, want ze zijn zelfvoorzienend. De woningen zijn voorzien van driedubbele beglazing, hoge isolatiewaarde en zonnepanelen op het dak en waar nodig ondersteund door een warmtepomp.’’

 1. Patiënten steunen actie in ziekenhuizen: ‘Ik schaam me dat we zo met verpleegkundigen omgaan’
  PREMIUM

  Patiënten steunen actie in ziekenhui­zen: ‘Ik schaam me dat we zo met verpleeg­kun­di­gen omgaan’

  Zonder trekkers, zonder enorme files en zonder grafkisten; In alle drie de vestigingen van het St. Antonius Ziekenhuis werd vandaag actiegevoerd en hoewel het actiecomité spreekt van zo'n 1000 actievoerders, ging dat er héél vriendelijk en rustig aan toe. Patiënten hebben er alle begrip voor: „Ik schaam me dat ik Nederlander ben en dat we hier zo omgaan met mensen die zo belangrijk zijn.”
 2. Nick, Fleurtje, Irina en Guus leggen vandaag hun werk neer: ‘Als wij fouten maken, kan iemand doodgaan’
  PREMIUM

  Nick, Fleurtje, Irina en Guus leggen vandaag hun werk neer: ‘Als wij fouten maken, kan iemand doodgaan’

  Voor het eerst in 26 jaar leggen verpleegkundigen van verschillende afdelingen in het St. Antonius-ziekenhuis in Nieuwegein, Leidsche Rijn en Woerden vandaag deels het werk neer. Ze strijden voor een betere cao, een hoger salaris, vermindering van de werkdruk en een betere balans tussen werk en privé. Wij spraken met vier stakers: Nick, Fleurtje, Irina en Guus. „We krijgen niet betaald naar de verantwoordelijkheden die we hebben: als wij fouten maken, kan iemand doodgaan.”

Utrecht