Volledig scherm
Wandelen langs de Kromme Rijn. © Boas Photo

Wandelen van Utrecht naar Parijs, maar dan in het Krommerijngebied

De provincie Utrecht en gemeenten in zuid-oost Utrecht breiden het netwerk van wandelroutes fors uit. Aan de bestaande 1100 kilometer in het westen en midden van de provincie wordt zo’n 500 kilometer toegevoegd, een afstand vergelijkbaar met Utrecht-Parijs. Daarvoor worden langs bestaande wegen wegwijzers geplaatst en op enkele plekken paden aangelegd.

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot slaat morgen bij Down Under aan de Ravensewetering in Nieuwegein de eerste paal van het nieuwe Wandelroutenetwerk Kromme Rijnstreek. Dat moet komend voorjaar klaar zijn. 

De aanleg kost in totaal circa 170.000 euro, waarvan de provincie driekwart voor haar rekening neemt en de rest wordt door alle deelnemende gemeenten bekostigd.

Voor het project is een overeenkomst opgesteld waarin gemeenten Nieuwegein, Bunnik, De Bilt, Houten, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist vastleggen dat zij het Wandelnetwerk Kromme Rijnstreek op hun grondgebied willen realiseren. Recreatie Midden-Nederland zorgt voor de aanleg daarvan.

Fijnmazig netwerk

Het nieuwe netwerk beslaat ongeveer 500 kilometer aan wandelpaden en 400 knooppunten en sluit aan op de 1.100 kilometer aan eerder gerealiseerde Wandelnetwerken Groene Hart Utrecht-West en Utrecht-Midden. In maart 2020 is het werk klaar, waarna onderhoud en beheer worden overgedragen aan het Routebureau Utrecht.

De wandelroutes vormen een fijnmazig netwerk langs doorgaande, meest landelijke wegen. Ze volgen waterwegen zoals Lek en Kromme Rijn en doorgaande routes zoals de Langbroekerwetering, die onderling verbonden zijn door talloze dwarsverbindingen. Samen vormen ze een fijnmazig netwerk.

Het gaat hier specifiek om bewegwijzering van uitgedachte wandelpaden. In totaal dus 500 kilometer. Een routenetwerk biedt voor gebruikers en beheerders veel voordelen. Het laat verschillende natuurgebieden aan elkaar aansluiten, maar kan ook mensen helpen om dichtbij huis een mooi rondje te vinden om langs te wandelen, licht een woordvoerder van de gedeputeerde toe.

Utrecht