1 op 9 leraren vermijdt gevoelige onderwerpen in de klas
Taboe op schoolEen op de negen docenten in het voortgezet onderwijs vermijdt gevoelige onderwerpen in de klas, zoals homoseksualiteit of de politieke situatie in landen als Rusland en Turkije. Ze zeggen dat die thema's niet meer besproken kunnen worden als gevolg van toenemende scheiding van culturen op hun school. Dat blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek.
Voor het onderzoek zijn 2.200 schoolleiders en leraren in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs ondervraagd. Op basisscholen vermijdt 4 procent van de onderwijzers gevoelige onderwerpen.
,,Dat leraren onderwerpen niet meer bespreken, komt voor een deel door verschillen in waarden en normen. Homoseksualiteit is bijvoorbeeld een taboe in verschillende culturen", zegt Liesbeth van der Woud, die het onderzoek leidde. ,,Verder komt het door een verschil in opvatting over wat goed en slecht is, denk ik."
Dat leraren onderwerpen niet meer bespreken, komt voor een deel door verschillen in waarden en normen
Herkenning
Meer dan een kwart van de ondervraagden in het basisonderwijs (primair onderwijs) zegt op de eigen school het beeld te herkennen dat culturen zich steeds meer van elkaar afzonderen en dat de integratie is mislukt. In het voortgezet onderwijs is dat 39 procent.
Lees verder onder de graphic
Grote steden
Van de ondervraagden in grote steden vindt meer dan de helft dat. 70 procent van de onderwijzers en schoolleiders in het voortgezet onderwijs maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen.
Lees verder onder de graphic
Oorzaken
Als voorbeeld noemen ze dat scholieren van dezelfde (niet-westerse) cultuur steeds meer naar elkaar toetrekken. Ze 'klitten' samen. Ook zien leraren dat allochtone en autochtone kinderen niet met elkaar spelen. Verder merken ze op dat veel allochtone ouders het Nederlands niet beheersen en stevig vasthouden aan hun eigen cultuur.
Van de onderwijzers en schoolleiders die de toenemende scheiding herkennen, denkt meer dan 40 procent dat dat komt door 'de onwil om te integreren'.
Lees verder onder de graphic
Geschokt
In de Tweede Kamer wordt geschokt gereageerd op de resultaten van het onderzoek. Een Kamermeerderheid pleit voor betere ondersteuning van docenten.
De docenten en schoolleiders zien zelf heil in het beter mengen van culturen op scholen en in wijken en in het afschaffen van bijzonder onderwijs, zodat er alleen nog openbare scholen zijn. Politici zouden een voorbeeldfunctie moeten geven en polarisatie tegen moeten gaan.
Een derde van de leraren en bestuurders heeft er vertrouwen in dat het goed komt met de leerlingen uit niet-westerse culturen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aantal verdubbeld
Meer polarisatie, meer vrijwilligers
Door de vluchtelingencrisis verdubbelde het aantal vrijwilligers bij VluchtelingenWerk Nederland, meldt de organisatie vandaag op Nationale Vrijwilligersdag. Het werk van veel van hen is nu wel aan het veranderen. -
16
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMKoken & Eten
Zet je vetzuren aan het werk: waarom periodiek vasten ook goed is voor je hersenen
Wanneer je aan intermittent fasting doet, oftewel periodiek vasten, kies je ervoor om op gezette tijden niet te eten. Je begint bijvoorbeeld pas om 12 uur ’s middags met je ontbijt en eet niet meer na 8 uur ’s avonds. Aanhangers van deze manier van vasten doen het om af te vallen of om zich gezonder te voelen, maar er lijkt nu ook een positief effect te zijn op het brein. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
LIVE | Situatie in Loehansk ‘verslechtert van uur tot uur’, ‘Russische generaal neergeschoten’
Een generaal van de Russische luchtmacht is boven het oosten van Oekraïne neergeschoten en gedood, zo meldt de Russischtalige dienst van de Britse omroep BBC. En de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba noemt het Russische offensief in de Donbas, in het oosten van het land, een meedogenloze strijd, ‘de grootste op Europese bodem sinds de Tweede Wereldoorlog.’ Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de Russische inval in Oekraïne. Lees hier ons vorige liveblog terug.
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Politie ziet steeds meer zelfgemaakte 3D-wapens
De politie ziet in binnen- en buitenland steeds vaker 3D-geprinte vuurwapens. Eigen onderzoek toont aan dat er sinds vorig jaar fors meer inbeslagnames waren van deze geprinte vuurwapens of onderdelen ervan. Vorig jaar zijn in veertien onderzoeken in Nederland 3D-geprinte vuurwapens en geprinte onderdelen in beslag genomen. -
PREMIUMderde generatie
Taal is nog altijd een struikelblok voor integratie
De integratie van veel Turken en Marokkanen gaat nog decennia duren. Ook de derde generatie blijft - een halve eeuw nadat opa en oma naar Nederland kwamen - nog steeds achter op school.