Volledig scherm
. © Shutterstock

10.000 euro boete geëist tegen jeugdsoos na dood van 15-jarige jongen

Het Openbaar Ministerie heeft een geldboete geëist van duizend euro en een voorwaardelijke boete van 10.000 euro tegen een jeugdsoos in het Limburgse dorpje Guttecoven. Volgens het OM is de soos verantwoordelijk voor het dronken voeren van een 15-jarige jongen uit Born in 2016, die als gevolg daarvan na een verkeersongeval overleed.

De jongen werd in de nacht van 28 op 29 oktober 2016 ter hoogte van Geleen op de A2 doodgereden nadat hij veel bier had gedronken tijdens een Halloweenfeest in jeugdsoos 't Waeske. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de soos van het dronken maken van het kind met de dood als gevolg en het schenken van alcohol aan minderjarigen.

Behalve de geldboete eist het OM een voorwaardelijke sluiting van vijf jaar, mocht de soos opnieuw in de fout gaan. Ook moet de soos een bedrag van 10.000 euro overmaken naar de stichting Jeugd en Alcohol, vindt het OM. Volgens het OM heeft de jongen in de soos vijf halve liters bier gedronken. In het ziekenhuis werd een promillage van 1,6 vastgesteld, drie keer zoveel als toegestaan.

Nauwelijks controle

Uit getuigenverklaringen bleek dat hij zeer onvast ter been was en had overgegeven voordat hij per fiets vertrok. Het OM neemt het de soos kwalijk dat niemand de ouders van de jongen heeft gebeld om hem op te halen. Het OM stelt dat de soos bekendstond als een plek waar minderjarigen goedkoop bier konden drinken. Er was nauwelijks controle, ondanks de aanwezigheid van bestuursleden.

De advocaten van de soos stelden dat de jongen niet zelf bier heeft gehaald en de soos dus niet aansprakelijk kan zijn voor zijn dronkenschap. Ook zou er geen verband zijn tussen alcoholgebruik en het dodelijk ongeval. De verdediging sluit niet uit dat de jongen zelf zijn leven wilde beëindigen. Voor het tappen van bier voor minderjarigen willen zij een lagere geldboete.

  1. Vredespaleis wil uniek pact tussen wereldreligies

    Vredespa­leis wil uniek pact tussen wereldreli­gies

    Het Vredespaleis in Den Haag werkt aan een historisch vriendschapsverdrag tussen de belangrijkste wereldreligies. Het is de bedoeling dat de religieuze wereldleiders als de paus, groot-moefti en dalai lama, in juni 2020 naar het Vredespaleis komen om de zogeheten 'declaration of friendship' te ondertekenen, kondigden The Carnegie Foundation en Elijah Interfaith Institute vandaag aan. Die organisaties werken aan het bevorderen van de wereldvrede.
  2. 'Controle op wapendoorvoer via luchtvracht Schiphol rammelt'

    'Controle op wapendoor­voer via lucht­vracht Schiphol rammelt'

    De controle op de doorvoer van luchtvracht op vliegveld Schiphol rammelt. Meerdere cargobedrijven en doorvoerbedrijven die de zendingen moeten regelen en controleren, doen dat niet goed. Daardoor kunnen onder meer ladingen met militaire goederen, onderdelen en andere strategische spullen via Schiphol worden doorgevoerd naar landen waartegen een wapenembargo geldt, zoals Rusland en Saudi-Arabië. Dat meldt de Groene Amsterdammer na eigen onderzoek.