Volledig scherm
Roshanak (linksboven) verdronk zichzelf en dochtertje Isabelle. Naast haar de onthoofde Nabil en het bij een aangestoken brand omgekomen echtpaar in Hellevoetsluis. Onder: miljonair Koen Everink en misdaadblogger Martin Kok. © AD / Wilco Willemsen

2016 telt laagste aantal moorden sinds 1973

MoordatlasHet aantal slachtoffers moord en doodslag daalt in 2016 opnieuw. De 108 slachtoffers tot nu toe zijn er zeven minder dan in 2015, blijkt uit cijfers van Moordatlas.nl. Precies 1 op de 5 slachtoffers viel in Amsterdam, met afstand moordstad nummer één.

,,We moeten terug naar 1973 voor nóg minder moorden,'' zegt Eric Slot van Moordatlas.nl. ,,Toen er gewoon veel minder mensen waren in Nederland en er nog amper internationale criminaliteit in ons land was.''

Verdachte
In meer dan de helft van alle zaken van moord- en doodslag van 2016 is een verdachte gepakt. Een kwart van alle slachtoffers is vrouw. Met 22 moorden kende Amsterdam wél een stevige stijging ten opzichte van 2015 toen de teller op 15 bleef steken. ,,Gewoon toeval,'' zegt Slot. ,,Op de lange termijn daalt ook Amsterdam, maar soms zit er een jaar met stijging tussendoor.''

Volledig scherm
Bewakingsbeelden van de man die met het hoofd van Nabil Amzieb rondloopt © AD

De regio West-Brabant evenaarde vorig jaar nog Amsterdam in het aantal gevallen van moord en doodslag, maar kende dit jaar veel minder slachtoffers. Toch zegt recherchechef van Zeeland-West-Brabant Rienk de Groot dat 'minder moorden niet betekent dat er minder misdaad is'. ,,Vijf van de negen moorden hebben een criminele achtergrond, daarmee wijken we af van het landelijke beeld.''

Onthoofd
De Groot zoekt de oorzaak in de hennepcriminaliteit in de regio. Lándelijk werden ongeveer vijftien criminele liquidaties gepleegd. De meest lugubere was de onthoofding van Nabil Amzieb in Amsterdam. Ook de liquidatie van oud-crimineel en misdaadblogger Martin 'Vlinderscrime' Kok in Laren op 8 december trok veel aandacht. Daarnaast waren vijf moorden het gevolg van een drugsruzie.

Quote

Voor drugs hoef je niet meer naar buiten. Je belt een 06-nummer en ze komen het brengen

Eric Slot
Volledig scherm
Eric Slot van Moordatlas.nl © Marco Okhuizen
Volledig scherm
Mark de J. zit vast voor de moord op Koen Everink © Petra Urban

Het aantal gevallen van moord en doodslag daalt al jaren achter elkaar. ,,Dat komt omdat het gewoon goed gaat met Nederland,'' zegt Eric Slot. ,,En belangrijk: voor drugs hoef je niet meer naar buiten, je belt een 06-nummer en iemand komt het brengen.''

Hellevoetsluis
In de top drie van steden met de meeste gevallen van moord- en doodslag staat ook Hellevoetsluis (met 4 gedeeld derde met Den Haag, na Amsterdam met 22 en Rotterdam met 8). Het Zuid-Hollandse dorp kende twee dubbele 'moordzaken': in mei kwamen Bram en Lucia Lampers (beiden 84) om bij een hoogstwaarschijnlijk aangestoken brand.

Er is een verdachte in beeld, Evert R., die jaloers zou zijn geweest op de zoon van de slachtoffers. Die zoon had weer een goede relatie met de ex van R. Het bewijs is echter nog niet rond. R. zit wél vast op verdenking van een reeks andere brandstichtingen bij leden van de familie Lampers. Naast de dodelijke brand vielen zeer recent in Hellevoetsluis nog twee doden als gevolg van een schietpartij.

Drama's en ruzies
De meeste gevallen van moord en doodslag zijn (nog steeds) het gevolg van echtelijke ruzies en familiedrama's. Dit jaar 34 procent. Daarentegen verdween in 2016 de 'categorie' zedenmisdrijf. Ook 'burenruzie met dodelijke afloop' en 'crime passionel' staan op uitsterven: beide 'slechts' één. Romano Oxford werd 4 juli doodgestoken na een ruzie om een vrouw. De enige burenruzie met dodelijke afloop vond plaats in Dokkum waar een 82-jarige man z'n 80-jarige buurman expres zou hebben doodgereden na decennia lang ruzie te hebben gehad.

Everink
Het dorp Bilthoven had net als in 2014 (toen oud-politicus Els Borst werd vermoord) in 2016 de twijfelachtige eer de meest besproken moord van het jaar binnen de grenzen te hebben. In maart werd miljonair Koen Everink doodgestoken. Mark de J., de coach van proftennisser Robin Haase, zit daarvoor vast.

Ouders met kind
Twee ouders brachten in 2016 zichzelf en hun kindje om: in mei liep de Iraanse Roshanak met dochtertje Isabelle (2) het Markermeer in. Haar relatie was stukgelopen. In juli sprong de gescheiden 32-jarige Thomas U. met 11 maanden oude zoontje Elfin (neefje van BN'er Fajah Lourens) uit het raam in Amsterdam. 

Het definitieve aantal moord- en doodslaggevallen van 2016 kan nog iets worden bijgesteld omdat de polite het onderzoek in veel zaken nog niet heeft afgerond.