Volledig scherm
Het vluchtelingenkamp Assaga in Niger is één van de vele toevluchtsoorden voor mensen die vluchten voor Boko Haram. © UNICEF/Sylvain Cherkaoui

50.000 mensen op de vlucht voor Boko Haram

Naar schatting vijftigduizend mensen zijn op de vlucht geslagen voor de islamitische extremisten van Boko Haram. Vrijdag 3 juni begon een aanval op Bosso, een dorp dichtbij de grens van Niger en Nigeria. Er zijn nu meer dan twee miljoen vluchtelingen in Niger, volgens de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen (UNHCR).

Boko Haram

Boko Haram is een extremistische terreurorganisatie die vooral in het noordoosten van Nigeria actief is. De organisatie streeft naar een volledige naleving van de sharia in het land. Boko Haram werd vooral berucht door de ontvoering van 276 schoolmeisjes. Sinds 2014 is Boko Haram verbonden met IS.

Bij de aanval op Bosso kwamen dertig soldaten om het leven. Het is de dodelijkste aanval sinds april 2015. Volgens de autoriteiten zijn 55 vechters van Boko Haram gedood.

Het nabije geweld zorgde ervoor dat een groot aantal mensen te voet op de vlucht sloeg. Adrian Edwards, woordvoerder voor UNHCR, vertelde dat de meeste mensen vanaf zaterdag vertrokken in de richting van Toumour, zo'n dertig kilometer ten westen van Bosso. ,,Veel mensen zijn volgens berichtgeving getraumatiseerd en maken zich zorgen over hun veiligheid. Ze slapen in de open lucht en hebben dringend behoefte aan opvang", zei hij.

Volledig scherm
Strijders van Boko Haram © getty

Aanval
Een journalist ter plekke, die anoniem wenst te blijven, vertelde aan persbureau AFP hoe de vechters tot drie uur 's nachts in het dorp bleven, verschillende gebouwen in brand staken en voedsel meenamen. ,,Iedereen vertrok nadat de vechters uit het dorp waren weggegaan."

Boko Haram en het leger van Niger vechten nu al geruime tijd om Bosso. Zaterdagochtend namen regeringstroepen het dorp in, maar de extremisten overmeesterden hen zondag weer.

Het aanhoudende geweld van Boko Haram heeft 240.000 mensen ontheemd in de directe omgeving van Bosso. In buurland Nigeria zijn twintigduizend doden gevallen en meer dan twee miljoen ontheemden als gevolg van Boko Haram.