Volledig scherm
Een inwoner van Loppersum plaatst ijzeren pennen in zijn woning na een aardbeving in het noorden van de provincie Groningen. © anp

Aantal mensen met aardbevingsschade in Groningen loopt op

Het aantal mensen dat in Groningen woont in een huis met schade als gevolg van aardbevingen is opgelopen tot 100.000. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, de GGD en de gemeente Groningen. Zo meldt de NOS.

Volledig scherm
Na de aardbeving in het noorden van Groningen zijn er tientallen meldingen van schade in en om het huis gemeld. De bewoners claimen ook last te hebben van onder meer burn-outs door de beving. © ANP

25.000 van hen hebben meer dan één keer schade gehad. Met onderzoek proberen de deskundigen en gemeente in kaart te brengen wat de effecten van de aardbevingen zijn op de bevolking. Eerder bleek dat schade kan leiden tot gezondheidsklachten, vooral bij mensen die vaker te maken hebben gehad met aardbevingsschade. Bovendien voelen zij zich in hun eigen huis vaak niet veilig meer. 

Buiten het Groningse aardbevingsgebied voelt 85 procent van de mensen zich thuis veilig. Binnen dat gebied is dat percentage 60 bij de mensen die één keer getroffen zijn. Van de mensen die vaker schade hebben gehad, voelt slechts 38 procent zich thuis nog op zijn gemak. 

Helft
De coördinator van het onderzoek, hoogleraar Tom Postmes van de Rijksuniversiteit Groningen, zegt tegen de NOS dat er ook veel mensen zijn bij wie de schade niet wordt erkend. In de stad Groningen geldt dat voor meer dan de helft van de meldingen. 

Het onderzoek komt op een moment dat het gasdossier wederom hoog op de politieke agenda staat. Morgen bezoekt een delegatie Tweede Kamerleden Groningen, donderdag is er een hoorzitting in Den Haag en later deze maand volgen nog een Kamerdebat en een nieuw gaswinningsbesluit van het kabinet. In Groningen zijn door meerdere organisaties acties aangekondigd.

Volledig scherm
In het Groningse aardbevingsgebied moeten 170.000 woningen en andere gebouwen zoals scholen worden verstevigd. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Van Rossum dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Groningen. © ANP
  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.