Volledig scherm
Een Syriër houdt een bord omhoog waarin hij afstand neemt van de aanrandingen in Keulen. © EPA

Aanvallen op buitenlanders in Keulen georganiseerd via sociale media

In het centrum van Keulen zijn zondag bij twee afzonderlijke incidenten buitenlandse inwoners aangevallen door groepen mannen. Daarbij raakten twee Pakistanen en een Syriër gewond, zo berichten lokale media.

Zes Pakistanen werden door een man of twintig belaagd, de Syriër door ongeveer tien Duitse mannen. Volgens de politie zijn de acties georganiseerd via sociale media. De politie kreeg zondagmiddag tips dat groepen mensen op 'provocaties' uit waren.

Wie achter de aanvallen zit is nog onduidelijk. Mogelijk behoorden de daders tot rechts-extremistische kringen, maar het kunnen ook hooligans geweest zijn. Er wordt nog onderzocht of bij de aanvallen racistische motieven in het spel waren en of ze verband hielden met de massa-aanrandingen en -berovingen op oudejaarsavond. De politie heeft zo'n honderd verdachten gecontroleerd. Twee van hen zitten nog vast omdat ze politiebevelen negeerden. De politie heeft het toezicht in de stad vervolgens verscherpt.

'Hoe erg de misdrijven in Keulen en andere steden ook waren, een ding blijft duidelijk: er is geen enkele rechtvaardiging voor agitatie tegen buitenlanders", zei minister van justitie Heiko Maas. Sommige mensen 'lijken alleen maar op de gebeurtenissen in Keulen te hebben gewacht', voegde hij eraan toe.

Zondag schreven Syrische vluchtelingen een brief waarin ze de daden van de aanranders veroordelen. 'Wat in Keulen is gebeurd, toont niet het ware Syrische volk. Die aanranders in Keulen zijn misdadigers.'

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement