Volledig scherm
© Jacqueline de Haas

Abdelkader en Saida Benali maken kookboek vol feestrecepten

interviewEen echt feestrecept uit hun kookboek Casa Benali? Saida Nadi-Benali kiest zonder dralen voor de lamstajine met abrikozen en amandelen. ,,De combinatie van zoet en hartig, ook perfect voor kerst,'' watertandt de wederhelft van schrijver Abdelkader Benali. Naast freelance mode-ontwerpster is Saida zeer verdienstelijk hobbykok. Haar man, slagerszoon uit Rotterdam, had vroeger niets met lamsvlees.

Volledig scherm
Casa Benali: rode bieten. © Benali

Abdelkader: ,,Wij aten thuis altijd kliekjes van vlees dat niet verkocht werd. Nooit biefstuk, wel dingen die je niet zo gauw zou verwachten. Ik heb kalfsstaart leren eten en niertjes. Maar ik hield niet van lamskarbonade. Die gooide ik altijd onder tafel. Dat vetrandje, bah.'' Saida: ,,Dat zou je nu niet meer zeggen.'' Abdelkader: ,,Gelukkig aten we in het weekeinde altijd vis. Op zaterdagen werden we nog wat vroeger gewekt dan doordeweeks. Dan gingen we met mijn vader naar de markt op de Blaak. Daar keek hij toe hoe de viswagen werd uitgeladen. Ik kon als klein jochie met grote ogen kijken hoe mijn vader om 7 uur de kratjes heel goed inspecteerde. De kieuwen en de ogen van de vissen. Als ze op een bepaalde manier lagen, waren de vissen het meest vers. De vis van zijn keuze nam hij mee naar de slagerij en hing hij in een koelcel aan een haakje. Daar kon hij de hele zaterdag naar uitkijken, dat hij 's avonds vis op z'n bord had. Die at hij gebakken, met chermoula; een mengseltje van tomaten en ui.''

Saida: ,,Mijn moeder kookte veel, mijn vader ook wel. Ik vond eigenlijk dat mijn vader veel beter kookte. Hij maakte zelf rollades van kalkoen. Als mijn moeder net bevallen was - ik ben de oudste van zeven kinderen - dan pakte mijn vader echt uit. Mijn moeder kookte meer traditioneel. De meisjes moesten haar helpen. Niet met het koken zelf, alleen met het voorbereidende werk. Uien snijden, aardappelen schillen, veel peterselie en koriander fijnsnijden. Ik vond het niet leuk, ben het pas later gaan waarderen, een jaar of drie, vier geleden. Gek genoeg gebeurde dat tijdens de ramadan. Ik had toen geen werk, dus zeeën van tijd en was de hele dag bezig met eten. Toen ben ik een schriftje met recepten gaan bijhouden.''  

Saida en Abdelkader Benali werden bijna zes jaar geleden een stel. Zij las een boek van hem (de succesvolle roman Bruiloft aan zee) en zocht via het toenmalige sociale netwerk Hyves contact met de schrijver. Abdelkader: ,,We raakten aan de praat. Nou ja, aan het chatten.'' Saida: ,,En toen ging het snel.'' Abdelkader: ,,Heel snel.'' Saida: ,,We spraken na een dag of drie af om elkaar in het echt te ontmoeten, koffie drinken. Op oudejaarsdag.'' Abdelkader: ,,Het was afschuwelijk koud die dag. We hadden afgesproken in een café.'' Saida: ,,Café De Jaren, hier in Amsterdam.'' Abdelkader: ,,Toen jij binnenkwam, had je nog natte haren.'' Saida: ,,Het was een uur of 4. We hadden nog een half uur, want dat café ging sluiten. Alles ging sluiten! Ik had de tijd genomen om mijn haren te wassen, dus ik was nog wat later.''

Abdelkader: ,,Maar het was leuk. Ik vond het heel spannend.'' Saida: ,,Het begon allemaal heel onschuldig. Het was echt niet zo dat we uit waren op een relatie. Het was een verrassing dat het zo liep.'' Abdelkader: ,,Dat café ging dicht en ik moest nog wat inkopen doen voor oudejaarsavond. Ik zou wat gasten op de borrel krijgen, die trouwens nooit zijn op komen dagen. Nee, dat werd helemaal niks met die borrel. Je hebt me nog wel geholpen met boodschappen doen.''  

Die middag, in de Albert Heijn, spraken de twee voor het eerst met elkaar over eten. Wat haal je in huis voor een borrel op oudejaarsavond? Saida legde kaas, stokbrood, crackers en wat flessen drank in het winkelwagentje. Niks bijzonders. Saida: ,,Daar nodigde je me nog uit voor die avond, maar ik zei nee. Ik zei dat ik andere plannen had, maar ik dacht: ik ga toch niet met je mee, ik ken je nauwelijks.'' Abdelkader: ,,Het klinkt misschien gek, maar ik vond het direct heel leuk om samen met jou boodschappen te doen. Een relatie kent natuurlijk verschillende romantische momenten. Maar ik vind het misschien wel het leukste om gewone dingen te doen. Boodschappen, samen een eindje rijden met de auto. Lekker kletsen, muziekje luisteren. Dat is ontzettend gezellig.'' 

Lees het hele interview met Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida Nadi-Benali in AD Magazine.