Eén op de tien kiezers zou op de PvdA stemmen, als Aboutaleb lijsttrekker zou zijn.
Volledig scherm
Eén op de tien kiezers zou op de PvdA stemmen, als Aboutaleb lijsttrekker zou zijn. © ANP

Aboutaleb scoort beter dan Samsom en Asscher

Ahmed Aboutaleb kan het dreigende verlies van de PvdA flink beperken. Ruim één op de tien kiezers acht de kans groot dat ze op de PvdA stemmen als Aboutaleb lijsttrekker is, blijkt uit onderzoek. Maar in de partij zelf leven grote twijfels over de Rotterdamse burgemeester als PvdA-lijsttrekker.

Volledig scherm

Als Aboutaleb op nummer 1 staat, denkt 13 procent van de kiezers op de PvdA te gaan stemmen. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond op verzoek van het AD. Hij scoort daarmee aanzienlijk beter dan PvdA-leider Samsom. Slechts 5 procent van de kiezers denkt op de PvdA te stemmen als hij lijsttrekker is. Ook Asscher en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der laan doen het minder goed, met respectievelijk 8 en 7 procent van de stemmen.

Degenen die bij de vorige verkiezingen op de PvdA stemden, vinden Aboutaleb dan ook de beste keus voor het lijsttrekkerschap. 44 procent van deze kiezers vindt dat hij het moet doen. Hij laat daarmee Samsom (12 procent) en Asscher (19 procent) ver achter zich.

Vlnr: Ahmed Aboutaleb, Diederik Samsom en Lodewijk Asscher.
Volledig scherm
Vlnr: Ahmed Aboutaleb, Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. © ANP
Mark Rutte
Volledig scherm
Mark Rutte © AFP

Tweestrijd
Als er in de verkiezingscampagne een tweestrijd ontstaat, kan Aboutaleb het bovendien winnen van Mark Rutte. Hij zou 18 procent meer stemmen trekken dan de premier, terwijl Samsom en Asscher zouden verliezen. Ook Wilders, Buma en Pechtold laat hij achter zich in de peiling. 

Maar het grootste deel van het PvdA-kader zit vooralsnog niet te wachten op de Rotterdamse burgemeester als lijsttrekker, zo blijkt uit een rondgang van deze krant langs tientallen PvdA-bestuurders. Velen herinneren zich dat het slecht afliep met Job Cohen, die als Amsterdamse burgemeester naar Den Haag werd gehaald. 

Hectiek
Ook betwijfelen bronnen in de partijtop of Aboutaleb de hectiek op het Binnenhof en de snelheid van het debat aankan. Daarnaast wordt gewezen op het risico dat Aboutaleb als fractievoorzitter in de oppositie terechtkomt. Daar vinden velen hem de stijl en de verbale kwaliteiten niet voor hebben. 

De meeste PvdA'ers hopen dat er een lijsttrekkersverkiezing komt met Aboutaleb, Asscher en Samsom als kandidaten, zodat de beste zich kan bewijzen en meteen draagvlak wint. Een verkiezing heeft ook de voorkeur van Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman. De ambitieuze Aboutaleb heeft tot nu toe echter gezegd dat hij de zittende PvdA-leider Samsom niet wil uitdagen. Hij wilde op de nieuwste cijfers van de Hond niet reageren.