Publiek gaat uit zijn dak bij een speciaal jongerenevenement tijdens ADE.
Volledig scherm
PREMIUM
Publiek gaat uit zijn dak bij een speciaal jongerenevenement tijdens ADE. © ANP/Kippa

ADE is ook leuk zonder pillen

dancefestivalEen heftige party voor twintigers met een pil op? Volgens fans is Amsterdam Dance Event (ADE), dat morgen begint, veel meer dan dat. Een bezoeker van het eerste uur gidst ons langs de leuke dingen.

Quote

Neem oordoppen mee, want welke muziek het ook is: het staat hárd

Jolanda van den Berg
Jolanda van den Berg.
Volledig scherm
Jolanda van den Berg. © Privéfoto

PASPOORT

Jolanda van den Berg (39) ging op haar 22ste voor het eerst naar Amsterdam Dance Event en is sindsdien zo'n 15 keer geweest. Ze vormt samen met Gaby Tenda het dj-duo Miss Smile & No Sugar, beheert muzieklabel Smile Creations en runt een dj- en producerschool in Gorinchem.

Jolanda van den Berg (39) was nog een giechelige puber uit Gorinchem toen ze met een vriendin stiekem naar de eerste dancefeesten in legendarische Amsterdamse clubs als iT en Roxy glipte. ,,De oudste smoes ooit: we deden alsof we bij elkaar logeerden en pakten dan de trein naar Amsterdam.'' Toen ze een jaartje of 22 was, en de droom koesterde om dj te worden, bezocht ze ADE voor het eerst. ,,Dat was eind jaren negentig nog vooral een congres waar zo'n 2.000 mensen uit de dancewereld met elkaar netwerkten. Producers, dj's, jonge talenten. Het evenement van nu is zo veel groter en gaver.'' Ze legt graag uit waarom iederéén een kijkje moet nemen op 'het grootste dancefestival ter wereld' met zo'n 450 feesten, 2.200 dj's, en meer dan 350.000 bezoekers.

Ligstoelmuziek
,,Ik heb van die vrienden die naar festivals als Lowlands gaan, en zeiden: dat ADE, dat lijkt me niks. Maar gingen ze een keer, waren ze verkocht. Want het ADE is zo veel meer dan het 'boink, boink, boink' waar sommigen nog steeds aan denken. Er is heftige house, maar ook relaxte ligstoelmuziek. 'Future house', een van de nieuwste stromingen, is bijvoorbeeld echt zo'n sound om je helemaal bij te ontspannen. Maar, neem die oordoppen wel mee, want welke muziek het ook is: het staat hárd.''

Ook voor pubers
,,Oké, de meeste bezoekers zijn twintigers en dertigers, maar er zijn ook zat veertigers en vijftigers. Logisch toch, als je bedenkt dat dj's als David Guetta en Tiësto zelf óók veertigers zijn? Ouders kunnen prima met zoon of dochter naar ADE komen. Er is ook overdag van alles in de stad te doen: voorstellingen, tentoonstellingen en workshops. En er is dit jaar zoiets speciaals als een masterclass voor jongeren door dj Martin Garrix. Let op: sommige feesten zijn 18-plus.''