Volledig scherm
Ter illustratie © anp

'ADHD-medicatie op lange termijn niet schadelijk voor brein'

Medicijnen tegen ADHD hebben op de lange termijn geen schadelijk effect op de hersenen van kinderen. Dat zegt hersenonderzoeker Lizanne Schweren van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in haar promotie-onderzoek.

De afgelopen jaren wordt de bij kinderen steeds vaker de ontwikkelingsstoornis ADHD vastgesteld. Daardoor is ook het gebruik van ritalin, een medicijn tegen de stoornis, flink toegenomen. Veel mensen vragen zich of die medicatie niet schadelijk is voor de ontwikkeling van het brein.

Schweren onderzocht de hersenstructuur en -functie van duizend kinderen, jongeren en jongvolwassenen, van wie vierhonderd ADHD hebben. Zij kon geen aanwijzingen vinden voor de mogelijke schadelijke effecten van ritalin. 

Het medicijn is volgens haar ook niet van invloed op het gedrag van kinderen en jongeren met ADHD. Dat betekent ook dat de symptomen van ADHD niet minder worden als een kind lange tijd ritalin krijgt voorgeschreven.

Ander onderzoek
Een onderzoeker van het AMC raadde artsen eerder dit jaar aan voorzichtig te zijn met het voorschrijven van ritalin. Zij concludeerde na onderzoek dat het kinderbrein anders op het medicijn reageert dan het volwassen brein, omdat de hersenen van kinderen nog in ontwikkeling zijn.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement