Volledig scherm
© anp

Advies advocaat-generaal: Bedrijf mag hoofddoek verbieden

Een bedrijf mag een werkneemster verbieden een hoofddoek te dragen, als het verbod gebaseerd is op een bedrijfsreglement, waarin staat dat zichtbare politieke of religieuze symbolen niet zijn toegestaan. De advocaat-generaal adviseerde dat dinsdag aan het Europees Hof van Justitie. Rechters van het hof volgen zo'n advies in veel gevallen op.

De zaak was aangespannen door een moslima die als receptioniste werkte bij de Belgische onderneming G4S, die beveiligings- en receptiewerk uitvoert. Samira Achbita wilde na drie jaar in dienst te zijn geweest een hoofddoek gaan dragen en werd ontslagen.

Schadevergoeding
Ondersteund door het Belgische antidiscriminatiecentrum eiste ze een schadevergoeding bij de Belgische rechter. Het Hof van Cassatie legde de kwestie vervolgens voor aan het EU-Hof in Luxemburg.

De advocaat-generaal oordeelde dat een hoofddoekverbod legitiem is als een werkgever religieuze en levensbeschouwelijke neutraliteit wil uitstralen. Na dit advies is het aan de rechters om de zaak te bespreken en tot een arrest te komen.