Volledig scherm
PREMIUM
Yolanda Pietersma volgt al 2,5 jaar geen nieuws meer, ze vond het te belastend. © Jacqueline de Haas

Afkeer van de waan van de dag

Oorlogen, honger, racisme: we worden overspoeld met ellende. Sommige mensen willen het niet meer weten en mijden alle nieuwsbronnen. 'Ik heb nu veel meer rust.'

De aanslagen in Brussel. Een afrekening onder criminelen. De mislukte staatsgreep in Turkije. Een vader die zijn kinderen vermoordt. Yolanda Pietersma (48) krijgt het slechts zijdelings mee - via vrienden, haar partner, maar niet via de media. Want die laat Yolanda, als het even kan, links liggen. Komt het journaal op tv? Yolanda kijkt niet meer. Kranten leest ze niet - op de wetenschapspagina's na - en nieuwsberichten van nu.nl of ad.nl kom je niet in haar browsegeschiedenis tegen.

Zo'n 2,5 jaar geleden besloot Yolanda, eigenaar van een centrum voor persoonlijke ontwikkeling, te stoppen met het volgen van het nieuws. Of, zoals ze het zelf zegt: ze is 'afgehaakt'. ,,Anderen vinden dat misschien een rigoureus besluit. Bij mij is de nieuwsgierigheid naar de waan van de dag langzaam doodgebloed." Wéér een aanslag, wéér een opstand, wéér een dodelijk auto- ongeluk: ze vond het te belastend worden. ,,De focus ligt zó op wat er op een dag gebeurt, en op alle narigheid in de wereld. Beelden van mensen in paniek, na een aanslag of een ongeluk: ze voegden niets meer toe, voor mij."