Volledig scherm
PREMIUM
Eritrese vluchtelingen samengepakt in het ruim van een boot. © EPA

Afpersen via het mobieltje

mensenhandelMirjam van Reisen beschrijft een lucratieve 'estafette'. Eritrese vluchtelingen worden verhandeld door gewetenloze landgenoten die er grof aan verdienen.

Het is een beeld uit de slaventijd: 28 mannen en meisjes, aan elkaar vastgeklonken met een ijzeren ketting. In zuidoost-Soedan, vlak over de grens met Eritrea, werd de groep Eritreeërs dinsdag uit de handen van mensenhandelaren bevrijd door Soedanese troepen. Dat laatste was uitzonderlijk, want vaak spelen die onder een hoedje met mensensmokkelaars, reageert Abdullah Musa, een lokale politieke activist.

Mirjam van Reisen, hoogleraar Computing for Society aan de Universiteit Leiden, herkent het drama meteen. Vrijdag presenteerde ze in Leiden haar boek 'Human trafficking and the trauma in the digital era' (Mensenhandel in het digitale tijdperk). Het is een samen met haar collega Munyaradzi Mawere van de Great Zimbabwe University gemaakte neerslag van meer dan vijf jaar onderzoek naar de mensenhandel van Eritrese vluchtelingen.

  1. Moeder Heike zoekt moordenaar van dochter Denise: ‘Wat mij betreft sterft hij een gruweldood’
    PREMIUM

    Moeder Heike zoekt moordenaar van dochter Denise: ‘Wat mij betreft sterft hij een gruweldood’

    Een recent door de politie gevonden video toont een brede grijns op het gezicht van Cumali A. uit Steenwijk. Heike Celik kan die beelden niet verdragen. Ze maken haar ziedend. A. is veroordeeld voor het wurgen van haar dochter Denise in 2004. Maar de Steenwijker is voortvluchtig. ,,Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan deze zaak denk”, zegt de moeder die drie kinderen verloor.