Volledig scherm
De konijnen zitten vaak in te kleine hokken. VIDEOSTILL Ongehoord YouTube

Afschuw over creperende konijnen bij fokkers

Dode konijnen tussen levende soortgenoten, zieke beesten tussen gezonde dieren. Konijnen met haarloze roze plekken en spastische aandoeningen. De filmpjes bij professionele konijnenhouders die dierenrechtenorganisatie Ongehoord publiceert, zijn schokkend. Er wordt met afschuw op gereageerd.

De filmpjes zijn gemaakt zonder toestemming van de ondernemers.  Ze hebben één doel: Nederland wakker schudden. 'Je maag draait om,' zegt Johan Boonstra, woordvoerder van Ongehoord, dat in juni ook al misstanden in de varkenshouderij aankaartte. 'De afgelopen weken zijn acht filmpjes geschoten. Zo laten we zien hoe konijnen in ons land worden gehouden.'

'Stuitend'
Sommige dode dieren liggen, tegen de regels in, meer dan twaalf uur na overlijden nog in hun kooi. De beelden zijn stuitend, vindt Frank van Eerdenburg, universitair hoofddocent huisvesting en welzijn landbouwhuisdieren aan de Universiteit Utrecht. 'Zieke dieren horen niet tussen de gezonde dieren,' zegt de expert.

'De tranen schieten je in de ogen als je de beelden ziet. Schokkend,' vindt ook Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. 

Nieuwe richtlijnen
Ook bij Sjef Lavrijsen, de voorzitter van de branchevereniging, is gefilmd. 'Het is heel akelig; dit ziet niemand graag. Geen enkele boer wil dode of zieke dieren in zijn stallen.' Hij voldoet ruimschoots aan de nieuwe richtlijnen die de overheid heeft opgesteld en die dit jaar van kracht zijn geworden, vertelt hij.

Alle 91 bedrijven in Nederland hebben vanaf 2016 grotere kooien, kunststofmatjes en knaagmogelijkheden. Als het nieuwe jaar aanbreekt, moeten de fokkers al een aantal verbeteringen hebben doorgevoerd: vijftig van de honderd punten moeten zijn behaald. De stallen van Lavrijsen behalen zeventig punten.

Beter leven
Alle bedrijven sluiten is niet nodig, vindt dierenwelzijnsexpert Van Eerdenburg. 'Konijnen zouden wel een beter leven moeten krijgen. Dat is bij de nertsen en kalveren ook gebeurd.'

Lees meer over de verschillende reacties en het leed van de konijnen in het AD van vandaag.