Afschuw over varkensleed

Dierenbeschermers en politici reageren met afschuw op beelden van dode, gewonde en kreupele varkens in Nederlandse stallen. De beelden komen onder meer uit stallen die het predicaat diervriendelijk en een keurmerk dragen.

Actiegroep Ongehoord brengt vandaag beelden naar buiten die afgelopen maanden in het geheim in 26 stallen zijn gefilmd. 'Ondanks alle keurmerken en initiatieven van de afgelopen jaren om de situatie in de vleesindustrie te verbeteren, bestaat er nog steeds geen diervriendelijk vlees', stelt Johan Boonstra van Ongehoord vandaag in het AD.

Een van de bezochte boerderijen is van de voorzitter van de vakgroep varkenshouderijen bij LTO-Noord, Annechien ten Have-Mellema. Zij is een groot pleitbezorger van diervriendelijke stallen. Hier werden een zieke zeug met een miskraam, dode biggen, een big die niet kon staan en varkens die zich te goed doen aan de ontstoken staart van een soortgenoot gefilmd.

Een geschokte Dion Graus (PVV) verwacht dat 'zijn' dierenpolitie hard optreedt tegen dergelijke situaties. Hij is zeer verbaasd dat ook bij Ten Have-Mellema schokkende beelden vandaan komen. 'Dat is dubbel zo schandalig', zegt Graus. Ook politici van de SP en PvdV zijn verbolgen over het dierenleed.

Volgens Ten Have zijn de beelden niet reëel. 'Als je een bedrijf hebt met vierduizend dieren dan heeft er altijd wel één iets.'

Europese wetgeving verplicht boeren stallen dagelijks te inspecteren en zieke en gewonde dieren onmiddellijk te verzorgen. 'Als dit goed zou gebeuren, zou je dit niet tegen moeten komen,' zegt een onthutste directeur Hans Baaij van de stichting Varkens in Nood.

Lees het volledige artikel vandaag in het AD.