Volledig scherm
Tom Driessen © anp

AIVD screende politietopman Driessen ten onrechte

Hoge politiecommissaris Tom Driessen heeft zijn functie als projectleider van de Nucleaire Top te Den Haag ten onrechte neer moeten leggen. De AIVD had hem een verklaring van geen bezwaar niet mogen onthouden, stelt de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, in hoger beroep.

Quote

Mijn cliënt heeft enorme schade ondervon­den door deze affaire en is in de media door het slijk gehaald

Mariska Aantjes, advocaat

Driessen, eerder tweede man bij Europol en hoofd van de Nationale Recherche, kreeg in 2012 van toenmalig minister Opstelten de prestigieuze taak om  de Nuclear Security Summit (NSS) voor te bereiden, de grootste veiligheidsoperatie ooit in ons land gehouden. In dat verband was hij verantwoordelijk voor de veiligheid van onder meer president Obama en bondskanselier Merkel.  

Negatief
Hoewel een zeer verantwoordelijke job was deze niet aangewezen als vertrouwensfunctie. Driessen, een vooraanstaand terrorisme expert, hoefde niet vooraf door de AIVD gescreend te worden. De veiligheidsdienst besloot later tóch zo'n onderzoek te doen. De uitkomst bleek negatief: doordat Driessen in 2011 als tweede man bij Europol vertrouwelijke info over een sollicitatieprocedure had doorgespeeld wilde de AIVD niet instaan voor zijn integriteit.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken weigerde daarop een verklaring van geen bezwaar. Driessen moest zijn functie neerleggen. De Raad van State rehabiliteert Driessen nu: de AIVD-screening had nooit mogen plaatsvinden. De politiefunctionaris is zwaar benadeeld, nu hij anders zijn functie als NSS-chef gewoon had gehouden.

Schade
Driessen's advocaat Mariska Aantjes reageert verheugd. ,,Mijn cliënt heeft enorme schade ondervonden door deze affaire en is in de media door het slijk gehaald. Ten onrechte, blijkt nu."  Ze noemt de handelswijze van de AIVD extra merkwaardig nu de veiligheidsdienst pas onderzoek deed toen Driessen al lang en breed was gestart met zijn werk als NSS-projectleider. ,,Hij was al ruim een jaar in dienst toen hem de verklaring van geen bezwaar werd geweigerd."  

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement