Boswachter Rein Zwaan bekijkt enkele tonderzwammen: 'Ze doen er jaren over om te groeien.'
Volledig scherm
Boswachter Rein Zwaan bekijkt enkele tonderzwammen: 'Ze doen er jaren over om te groeien.' © Angeliek de Jonge

Alarm over 'zwamrovers'

Staatsbosbeheer roept wandelaars op alarm te slaan als ze mensen paddenstoelen van bomen zien slopen. De afgelopen maand zijn in Austerlitz tonderzwammen gestolen; bij Aziaten zeer gewild vanwege de vermeende medicinale werking.

Tonderzwammen zijn bijzondere paddenstoelen die tientallen jaren oud kunnen worden. Ze komen vooral voor op dode en aangetaste beuken en berken en doen er vele jaren over om een aanzienlijk formaat te bereiken.

'Ze zitten stevig aan de boom vast. Die trek je er niet zomaar vanaf. Er moet een zaag of ander gereedschap aan te pas komen om ze eraf te halen,' zegt Boswachter Rein Zwaan van Staatsbosbeheer.

Hij heeft er niet zo veel moeite mee als mensen voorzichtig een aantal paddenstoelen voor eigen gebruik willen plukken. 'Maar daar was hier geen sprake van.'

De grove en massale paddenstoelenpluk ontneemt volgens Zwaan ook wandelaars de kans om te genieten van de zwammen, die in trek zijn bij kleine knaagdieren en insecten. 'Paddenstoelen zijn de vrucht van een schimmel. De meeste komen volgend jaar weer terug. Tonderzwammen doen er echter jaren over om te groeien.'

Veluwe
Ook op de Veluwe zijn afgelopen maanden duizenden tonderzwammen van de bomen geroofd. Daar zijn mensen van Aziatische afkomst aangehouden. Ook in Doorn zijn plukkers met een Aziatische achtergrond gezien, maar niemand is aangehouden. Daarvoor is het volgens Zwaan nodig om iemand op heterdaad te betrappen. 'Als iemand in het bos ziet dat er tonderzwammen worden gestolen, hoop ik dat ze Staatsbosbeheer bellen.'

De dieven verkopen de zwammen om in medicijnen of supplementen te verwerken. De stoffen uit de zwammen zouden helpen tegen slaapproblemen, hartklachten, verschillende vormen van kanker en impotentie.

Volgens Loed Rakels van het Centrum voor Chinese geneeswijzen mogen de Nederlandse tonderzwammen op grond van de richtlijnen van de Chinese geneeskunde niet worden toegepast in medicinale toepassingen.

Een woordvoerder van de Natuurapotheek uit Pijnacker stelt dat zij geen stoffen uit de in het wild groeiende paddenstoelen gebruiken, maar alleen uit gekweekte exemplaren. De Natuurapotheek raadt het gebruik van wilde paddenstoelen voor medicinale doeleinden ten zeerste af.

 1. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

  Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

  Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.
 2. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

  KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

  Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.
 3. Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

  Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

  De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.