Volledig scherm
De 'Mitsukurina owstoni' of koboldhaai voor de vrienden. © AFP/Australian Museum

'Alien van de diepzee' opgevist in Australië

In Australische wateren is een zeldzaam wezen opgevist. Het gaat om een koboldhaai, ook wel 'alien van de diepzee' genoemd. Het dier ziet er angstaanjagend uit met zijn vlezige snuit, vormeloos lijf en - vooral - vlijmscherpe tanden. De inmiddels overleden haai wordt nu bewaard in het Australian Museum in Sydney.

Conservator Mark McGrouther is enthousiast over zijn nieuwe aanwinst. ,,Het is pas het vierde exemplaar van de 'Mitsukurina owstoni' dat we de afgelopen 35 jaar konden verwerven", zegt hij. ,,Een visser ving het op zo'n 200 meter diepte voor de kust van Eden, in het zuid-oosten. De man bracht de koboldhaai naar een plaatselijk aquarium, waar het dier jammer genoeg is gestorven. Toch werd het in zeer goede staat aan ons museum geschonken."

Kaken als een speer
De soort is zo'n 125 miljoen jaar oud en is in menig opzicht opmerkelijk. Zijn kaken schieten als een speer vooruit om zijn prooi te vangen. Het dier voedt zich met kleine vissen, krabben of inktvis. Door zijn zacht spierweefsel heeft het weinig energie nodig om zich voort te bewegen.

In het Australian Museum zal de koboldhaai genetisch onderzocht worden en ter beschikking staan voor wetenschappers.