Alle agenten in zaak Henriquez mogen bij politie blijven werken

VideoTwee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez zijn door de politie gestraft met een voorwaardelijk ontslag. Zij worden pas definitief ontslagen als ze opnieuw in de fout gaan binnen een proeftijd van een jaar. Daarnaast mogen ze voorlopig op straat geen geweldsmiddelen toepassen. Politiechef Paul van Musscher benadrukt dat de agenten de arrestant niet bewust naar het leven hebben gestaan. De schorsing van alle betrokken agenten is nu opgeheven.

Quote

Ik wil benadruk­ken dat de agenten Mitch Henriquez niet naar het leven hebben gestaan

Paul van Musscher, politiechef

De 42-jarige Arubaan overleed een dag na zijn arrestatie in het ziekenhuis aan de gevolgen van zuurstofgebrek, veroorzaakt door het hardhandige optreden van de agenten die hem arresteerden. Zo werd er onder meer een nekklem toegepast en werd de man bewusteloos in een politiebusje gesleept zonder meteen medische hulp in te schakelen.

Onderzoek
De politie heeft intern onderzoek gedaan naar de arrestatie. Begin oktober werd de eerste conclusie duidelijk gemaakt: één van de vijf agenten heeft zich schuldig gemaakt aan plichtsverzuim, de andere vier aan ernstig plichtsverzuim. Dit viertal moest vrezen voor interne straffen.

Nu is dus duidelijk dat twee van de agenten een voorwaardelijk ontslag hebben gekregen. Ze moeten wel opnieuw worden getraind en gecertificeerd en staan ook nog terecht in een strafzaak die in april dient. Het interne politieonderzoek en de disciplinaire straffen staan daar los van, aldus Van Musscher. De twee agenten mogen geen geweldsmiddelen meer toepassen, in ieder geval tot aan hun strafzaak. De proeftijd bij het voorwaardelijk ontslag gaat pas na de strafzaak in. De andere twee agenten die over de schreef gingen kregen een schriftelijke waarschuwing. De politiechef benadrukte dat de arrestatie op zich terecht twas.

Rechtszaak
De beslissing vandaag staat los van de rechtszaak tegen twee van de vijf agenten. De agent die Henriquez in de nekklem legde én een agent die pepperspray in zijn gezicht smeerde, worden vervolgd. De twee worden verdacht van mishandeling met dodelijke afloop, dan wel doodslag of dood door schuld. Zij zijn geschorst tot aan hun rechtszaak. De andere drie zijn volgens het Openbaar Ministerie niet schuldig aan de dood van de arrestant.

Henriquez werd op 27 juni 2015 gearresteerd tijdens het popfestival Night at the Park, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij overleed een dag later.