Ralf trekt een pot doperwtjes en worteltjes open.
Volledig scherm
Ralf trekt een pot doperwtjes en worteltjes open. © Pim Ras

Alle kookprogramma's ten spijt blijven we keukenklunzen

En wéér is er een nieuw themakanaal over eten: Meneer in de Keuken richt zich op mannelijke hobbykoks. De zender komt bovenop de tv-programma's en lawine aan kookboeken die al bestaan. Toch betekent dit alles niet dat we kanjers in de keuken zijn: 'Ik maak steeds dezelfde drie gerechten.'

Quote

Niemand gaat door Heel Holland Bakt of MasterChef ineens allerlei nieuwe recepten uitprobe­ren

Anneke Ammerlaan - Trendanalist

Simpele recepten, een ultrakorte bereidingstijd en mannelijke gerechten als volvette pasta carbonara en broodje baopao. Meneer in de Keuken-initiatiefnemer Robert Kroon is er heilig van overtuigd: zijn nieuwe themakanaal op Youtube betekent eindelijk de doorbraak van mannen achter het fornuis.

Of dat zo is, valt te bezien. Want recente onderzoeken van verschillende supermarktketens en levensmiddelenproducenten als Hak en Maggi wijzen uit dat veel Nederlanders nog altijd klunzen in plaats van kanjers in de keuken zijn.

Zo beschikken veel hobbykoks - ondanks talloze culinaire tv-programma's en kookboeken en de introductie van versboxen - nog altijd over een schraal repertoire: vaak worden dezelfde vijf gerechten tot in het oneindige herhaald. Het uiterst traditionele VAG (vlees, aardappelen, groenten) blijkt daarbij favoriet.

P-dag
Daarnaast koestert de meerderheid van de doe-het-zelvers als heimelijk genoegen de wekelijkse p-dag: het moment waarop pizza, patat of pannenkoeken op tafel komen. Het snelle, gebakken ei blijkt eveneens een onuitroeibaar verschijnsel.

Trendanalist Anneke Ammerlaan over de emancipatie in de keuken: ,,We raken echt niet geïnspireerd door televisie. Niemand gaat door Heel Holland Bakt of MasterChef ineens allerlei nieuwe recepten uitproberen. Die programma's zijn primair tv-vermaak, spektakel om bij onderuit te zakken. Of ze fungeren als een soort troost: als je nergens zin in hebt, is een zender als 24 Kitchen feelgood-tv.

Routine
,,Hetzelfde geldt voor kookboeken. Die draaien om lekker wegdromen, kijken en bladeren. Alleen bij speciale gelegenheden wordt eruit gekookt. Kortom, die boeken en programma's hebben onze gewoontes in de dagelijkse praktijk niet wezenlijk veranderd. En het is nu eenmaal makkelijk om op routine terug te vallen, zeker met een drukke baan en een paar jonge kinderen die moeilijke eters zijn. Als je dan iets hebt gevonden dat ze lusten, houd je daaraan vast.''

Of Meneer in de Keuken kans van slagen heeft? Ammerlaan klinkt niet direct afwijzend. ,,Zeker niet als de bedenkers het zo aanpakken als het mannenkookmagazine Beef, in Duitsland een grote hit. Maak het stoer, mannelijk, zonder poespas en toch stijlvol. Dat spreekt aan.''

Lotte Mae in haar keuken
Volledig scherm
Lotte Mae in haar keuken © Koen Verheijden

Lottie Mae Jones (31)
,,Mijn repertoire is beperkt, omdat ik overgevoelig ben voor suiker. Maar los daarvan: ik ben een waardeloze keukenprinses, die nooit inspiratie heeft. De enige kruiden die ik heb staan, zijn peper, zout en kurkuma. Daarom herhaal ik vaak drie recepten: wraps met gehakt en groenten, spaghetti met verse tomatensaus en aardappelen, vlees, groenten. Bij dat laatste kan ik nog enigszins variëren, de ene keer koop ik spruiten, dan weer broccoli of sperziebonen. Soms neem ik rundvlees en vervolgens weer een keer kipfilet. En af en toe eet ik een gebakken ei bij wijze van diner. Het voordeel is dat ik niet hoef na te denken bij het doen van boodschappen. Dat scheelt enorm veel tijd. Ik heb wel eens een soort van kookboek voor dummies aangeschaft, maar dat hielp niet. Eigenlijk vind ik er ook gewoon niks aan om in de keuken te staan. Als ik een bijzonder gerecht wil ontdekken, ga ik wel naar een restaurant.''

Quote

Het is puur gemakzucht. Ik hou van lekker makkelijk en snel koken.

Ralf van Leeuwen

Ralf van Leeuwen (20)
,,Als ik kook is dat negen van de tien keer hetzelfde: een simpele Hollandse prak of pasta. Die prak bestaat uit aardappelen en groente, waarbij ik het laatste nog wel eens afwissel. De ene keer is het een krop verse andijvie, de andere keer draai ik een pot met worteltjes en doperwten open. Even opwarmen en klaar. Het is puur gemakzucht. Ik hou van lekker makkelijk en snel koken. Ik woon nog thuis bij mijn ouders. Op maandag maken we meestal een boodschappenlijstje met z'n allen. Meestal komen ook bij hen dezelfde gerechten op tafel. Mijn vader kookt graag spinazie of witlof, mijn zusje maakt salades en mijn moeder houdt van stamppot."

Jeroen van der Voort
Volledig scherm
Jeroen van der Voort © Dingena Mol

Jeroen van der voort (51)
,,Als ik vlees moet bakken, ben ik altijd blij wanneer er een uitleg op de verpakking sta. Dan kan er niet zoveel mis gaan. Ik zie koken echt als een noodzakelijk kwaad. Ik doe het ook heel weinig: één tot twee keer per maand, de andere dagen kookt mijn vrouw. Mijn recepten? Zuurkool of macaroni. Dat is het enige wat ik kan. De zuurkool komt gewoon uit een pakje, de jus ook. En rookworst natuurlijk. Dat is een kwestie van gaatjes prikken, in de magnetron leggen en kláár. Voor de macaroni gebruik ik kant-en-klaar gesneden groente, ik rul het gehakt en dat gooi ik allemaal bij elkaar in een pan. In 20 minuten ben ik klaar. Zo'n Youtube-themakanaal voor mannen vind ik wel aardig. Misschien dat ik dan weer eens wat anders maak dan zuurkool. Al bak ik ook elke zaterdagmiddag een ei voor mijn vrouw en drie dochters. Dat is traditie. Zo nodig met een plakje ham."