Volledig scherm
Ruud van Mierlo samen met staatssecretaris Sander Dekker.

Alle lof voor Ruud en Friso: cum laude geslaagd

Bij verschillende leerlingen kon vandaag behalve de vlag ook de wimpel uit. Zo slaagden vmbo-scholier Ruud van Mierlo (16) uit Nederweert en gymnasiast Friso Timmenga (18) uit Rotterdam cum laude.

Quote

Ik was er wel van overtuigd dat ik geslaagd was, maar niet alle examens gingen goed.

Ruud van Mierlo
Volledig scherm
De staatssecretaris reisde naar het huis van Ruud om hem persoonlijk te vertellen dat hij is geslaagd.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) ging vandaag zelf naar Nederweert om de uitslag aan Ruud te vertellen. ,,Het was voor mij echt een verrassing dat hij langskwam om mij te feliciteren. Mijn ouders wisten het al", zegt Ruud vrolijk. De scholier haalde drie negens en vijf achten aan het Citaverde College in zijn woonplaats. ,,Ik dacht wel dat ik geslaagd was, maar cum laude had ik nooit verwacht!"

Niet alles verliep vlekkeloos, erkende Ruud. ,,Zo moesten we voor Engels een mail schrijven die we achteraf lastig konden nakijken. Ik kon dus niet inschatten wat ik ongeveer had gehaald. Daarnaast lag Engels mij ook het minst van alle vakken die op school werden gegeven."

Ruud weet inmiddels dat hij voor Duits en natuurkunde een negen op zijn eindlijst staat. ,,Het andere vak waarvoor ik een negen heb gehaald weet ik nog niet, want de officiële cijferlijst krijg ik pas vanavond." De kans is groot dat zijn laatste negen voor wiskunde gaat zijn. ,,Dat was mijn beste vak op de middelbare."

Volledig scherm
Wethouder Hugo de Jonge (onderwijs) noemt Friso's prestatie 'uniek' en 'absurd'.
Quote

Ik kon niet kiezen en dus koos ik alles

Friso Timmenga

Zeventien vakken
Friso deed in liefst zeventien vakken eindexamen: Frans, Duits, Spaans, Latijn, Nederlands, Engels, Wiskunde-B, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie, Geschiedenis, Aardrijkskunde, Filosofie, Economie, Gym, Beeldende vorming en Toneel. ,,Ik kon niet kiezen en dus koos ik alles," zegt de leerling van het Erasmiaans Gymnasium. ,,Mijn moeder ging akkoord mits ik goede cijfers bleef halen. Daarin geef ik haar geen ongelijk. Ik moest eruit halen wat erin zat."

Friso heeft een 'duidelijke voorkeur' voor alfavakken omdat hij die ook in zijn vrije tijd bezigt. ,,Maar in exacte vakken ben ik net zo geïnteresseerd. Al ben ik blij dat ik Natuur- en Scheikunde achter mij kan laten. Na de basis geef ik hier geen gevolg meer aan."

Omdat de bolleboos tevergeefs auditie deed voor de Kleinkunstacademie - toneel is zijn grootste hobby en favoriete schoolvak - vertrekt hij na de zomer naar Leiden om daar Rechten en Filosofie te studeren. ,,Ik houd van filosofie, al was het een van de moeilijkste examens. Bij dit vak moet je lang nadenken en praten over gedachtes en tijdens het examen moest ik onder tijdsdruk in stilte nadenken over wat anderen zouden hebben gedacht."

Cum laude
Het is dit jaar voor het eerst dat leerlingen die cum laude hun middelbare school (vmbo, havo en vwo) afronden, daar een melding van krijgen op hun diploma. Deze leerlingen hebben gemiddeld een 8,0 of hoger gehaald en hebben geen onvoldoendes op hun eindlijst. Hoeveel leerlingen dit jaar hun eindexamen cum laude hebben afgerond, is nog niet duidelijk. In voorgaande jaren hadden zo'n 2500 leerlingen genoeg punten voor een cum-laude-uitslag. 

De ongeveer 200.000 huidige eindexamenleerlingen krijgen vandaag te horen of ze geslaagd of gezakt zijn, of nog aan de herexamens moeten komende week. Op de uitslagendag is het inmiddels traditie dat #geslaagt trending topic is op Twitter. De nodige mensen twitteren overigens ook #geslaagd.

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.