Volledig scherm
PREMIUM
© Marco Okhuizen

Allen tegen allen

ColumnInternet bevestigt onze diepe, diepe domheid in plaats van dat ze ons eruit bevrijdt.

Quote

De mening heeft het feit verdreven, de gevolgen zijn niet te overzien

Kiezers accepteren geen autoriteit meer, van politici, van media', zegt Jeb Bush in NRC Handelsblad van zaterdag jl. 'Campagne voeren in 2015, met kiezers praten, is heel anders dan vroeger. Je moet ontdekken waar hun waarheid ligt, door wie ze zich laten voeden. Een gesprek over meningsverschillen is moeilijk, als je het al niet eens bent over de feiten.'

Een juiste analyse. De feiten waarover Bush spreekt, worden over het algemeen aangeleverd door Google. De waarheid van Google is de waarheid van de meeste links. De algoritmes van de zoekmachine voeden ons op basis van eerder behaalde zoekresultaten. Als feit beschouwen we wat de eerste pagina zoekresultaten ons aanbiedt.

Zo wordt de blik gestuurd. Google-waarheid bevestigt vooral wat je al dacht, en brengt zo een vorm van technologische verzuiling met zich mee. Google is een spiegelzaal die onze vooringenomenheden duizendvoudig weerkaatst.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”