Volledig scherm
PREMIUM
© Instagram

'Alles draait om uiterlijk'

Doorbreken in LANetwerken en nog eens netwerken. Visagist Clayton Leslie moest er even diep voor ademhalen, maar nu hij het spelletje meespeelt, staat hij op het punt van doorbreken in Los Angeles. ,,Je moet hier opvallen, anders verdwijn je.''

Quote

Die schaamtelo­ze zelfpromo­tie heb ik echt moeten leren

Volledig scherm
Clayton Leslie en Nina Oliver (House of Orange) © Hans van der Beek

Nederlanders in LA, het zijn er best veel. Zangcoach Babette Labeij bijvoorbeeld, model Ovo Drenth en model en zangeres Elise van der Horst. Zangeres Hind heeft net een visum voor drie jaar binnen. En Marieke Niestadt, maker van de documentaire Bittersweet over Lucia Rijker, woont er ook.

Visagist Clayton Leslie (38) is bevriend met hen allemaal. Hij heeft zijn draai gevonden aan de Amerikaanse westkust. Na dertien jaar bij agentschap House of Orange in Amsterdam - 'ik heb álles geleerd van oprichter John Kattenberg' - en het verzorgen van make-up voor een vaste schare BN'ers (Giovanca, Liesbeth List, Victoria Koblenko) besloot hij zo'n twee jaar geleden zijn geluk te beproeven in Los Angeles.

Hij raakte er bevriend met model, actrice en zangeres Conchita Leeflang, die dik is met Elton John. Ze introduceert hem nu bij vriendinnen, zoals actrice Eva Longoria. ,,Ik zit blijkbaar in de molen en word gezien. In januari heb ik een gesprek met haar agent."

Zo gaat het daar: netwerken en nog eens netwerken, anders gebeurt er niets. ,,Het is in LA heel normaal dat je zegt ergens heel goed in te zijn. Die schaamteloze zelfpromotie heb ik echt moeten leren. Ik vind het nog steeds moeilijk, maar moet wel, ze houden er niet van grijze muizen. In een supermarkt kun je een oude vrouw tegen het lijf lopen, fabulous met een cowboyhoed, megabril en bontjas. In de hitte."

Hij vervolgt: ,,Iedereen in die stad is een celebrity of wil er een worden. Dat is weleens vermoeiend, alles draait om uiterlijk. Je staat bij een stoplicht en mensen in de auto naast je complimenteren je met je leuke hoed of jas. Alsof iedereen aan de xtc zit en van elkaar houdt. Ik ben daarom nog uitgesprokener geworden qua uiterlijk: diamanten in beide oren, een hoed, nóg grotere hoed, veel ringen. Je moet hier opvallen, anders verdwijn je."