Volledig scherm
PREMIUM
© Marijn Scheeres

Als je schoonzoon een moordenaar blijkt

FamiliedramaHet leven was goed voor Ruud en Corry van Veen. Tot die dag in april 2005. Toen bleek dat hun schoonzoon hun dochter en twee kleindochters had vermoord. Twaalf jaar later hebben ze de draad weer opgepakt. Misdaadjournalist Victor Schildkamp zocht ze opnieuw op.

In 2010 sprak ik ze ook, Ruud en Corry. Het was toen vijf jaar na wat 'het familiedrama van Zoetermeer' is gaan heten, de huiveringwekkendste moordzaak die ik in 22 jaar journalistiek ben tegengekomen. Richard Harteveld sloeg zijn vrouw Claudia dood in bed en wurgde daarna zijn dochtertjes Marieke en Charlotte, van 5 en 3 jaar oud. Omdat zijn Poolse vriendin - die van niets wist - naar Nederland wilde komen. Zijn gezin 'zat in de weg'.

Het is goed om Ruud en Corry weer te zien. Met ze te spreken. Te lachen ook, dit keer. ,,Zit ik me net te verheugen op Ajax-Lyon, bel jij ineens en dan komt alles weer naar boven'', zegt Ruud (69). ,,Al zijn de kinderen natuurlijk geen dag uit onze gedachten.''

In 2010 verscheen een boek over het drama. Naar aanleiding daarvan gaven Corry en Ruud bij hoge uitzondering een interview. Ze vertelden me toen dat ze zichzelf amper nog wat gunden. Op vakantie gingen ze niet meer. Zelfs over een koekje bij de koffie voelden ze zich bijna schuldig.

Hun appartement in Zoetermeer ziet er nog precies zo uit als destijds: keurig netjes. De foto's van de kinderen staan op tafel. Alles hebben ze bewaard. Ook, in een la, die ongelooflijke foto die ik nooit van mijn leven meer zal vergeten: van de opgebaarde lichaampjes van de kleindochters, met Claudia naast ze. Alle drie zo toonbaar mogelijk gemaakt na weken onder de grond te hebben gelegen. De laatste foto die Ruud en Corry hebben van hun dochter en haar kinderen.