Volledig scherm
PREMIUM
Robert Vuijsje krijgt veel kritiek over zich heen omdat hij morgen de Anton de Kom-lezing houdt © Linda Stulic

'Als je wit bent, ben je een racist'

robert vuijsjeRobert Vuijsje (46), schrijver van 'Alleen maar nette mensen', houdt morgen de Anton de Komlezing tegen intolerantie en discriminatie. Daar heeft niet iedereen begrip voor.

Quote

Had ik moeten zeggen: 'neemt u liever een zwarte Nederlan­der'?

Volledig scherm
De Surinaamse schrijver en verzetsheld Anton de Kom. © AD

De Joodse Vuijsje voelt zich verwant met de Surinaamse schrijver en verzetsheld Anton de Kom (1898-1945), die zich eerst in zijn vaderland keerde tegen de koloniale overheersing en daarna in Nederland tegen de nazi's. ,,Net als een groot deel van mijn familie is hij omgekomen in een concentratiekamp."

Vuijsje, auteur van een langlopende serie interviews in de Volkskrant over diversiteit en minderheden, vraagt zich in zijn lezing af hoe De Kom het Nederland van nu zou ervaren. ,,Er bestaat ook bij minderheden het gevoel dat Joden heel machtige en rijke mensen zijn, die in het geheim allerlei posities hebben ingenomen. Terwijl De Kom zal denken: dit waren toch de mensen die massaal werden afgevoerd?"

Een pregnant voorbeeld: ,,Jood is nu een van de populairste scheldwoorden voor politieagenten. Terwijl ik geen enkele Jood ken die bij de politie werkt. Wij denken bij agenten aan de mensen die in de oorlog zo punctueel en georganiseerd hielpen ons af te voeren."

Op 3 mei deed Vuijsje mee aan 'de dag van de empathie'. Daar waren sprekers van heel verschillende pluimage, onder wie Ido Abram, voormalig hoogleraar holocausteducatie aan de Universiteit van Amsterdam.