Volledig scherm
PREMIUM
Naaizaal in meisjesinternaat. © Spaarnestad

'Alsof het ongedierte was. Pure marteling'

PleegzorgHet geweld waar kinderen in de jeugdzorg mee te maken hebben gehad, voelt voor hoogleraar pedagogiek Micha de Winter als een dolksteek. Zijn commissie doet onderzoek naar het geweld in de jeugdzorg vanaf 1945 tot heden.

Quote

Diverse mensen hebben ons verteld dat bedplas­sers naakt werden tentoonge­steld aan de rest van de groep. Of kregen de natte onderbroek in hun mond gepropt

Micha Winter
Volledig scherm
Micha Winter. © Angeliek de Jonge

De afgelopen jaren is er door de commissies Deetman (seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk) en Samson (seksueel misbruik binnen jeugdinstellingen en pleeggezinnen) al veel onderzoek gedaan naar misstanden met kinderen.

De Winter is sinds november bezig met een groot onderzoek naar geweld binnen de jeugdzorg, omdat er niet alleen aanwijzingen zijn van seksueel misbruik, maar ook van lichamelijk en geestelijk geweld.

Er zijn grofweg 400 meldingen binnengekomen. De eerste 40 daarvan zijn nu grondig geanalyseerd. Wat zijn uw bevindingen?
,,Dat er sprake was van extreem en structureel geweld, door allerlei instellingen en pleeggezinnen in het hele land. Kinderen werden onverwacht en hard geslagen. Veel kinderen die in internaten of bij nonnen en paters werden geplaatst waren jong. En plasten logischerwijs in bed. Daar hadden die begeleiders een hekel aan. Logisch, als je 30 kinderen onder je hoede hebt waarvan er een paar in bed plassen. Diverse mensen hebben ons verteld dat bedplassers naakt werden tentoongesteld aan de rest van de groep. Of kregen de natte onderbroek in hun mond gepropt. Kinderen braakten soms van angst en moesten hun eigen braaksel opeten. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het gebeurde."