Volledig scherm
© anp

'Ambtenaren Timmermans dwarsbomen onderzoek naar Dieselgate'

Vice-commissievoorzitter Timmermans en Industriecommissaris Bienkowska dwarsbomen het onderzoek van het Europees Parlement naar Dieselgate. Een speciale onderzoekscommissie uit het Europees Parlement spreekt zelfs van obstructie. Zij probeert te achterhalen hoe Volkswagen en andere automerken met software hun auto's op papier vele malen minder vuil konden maken dan ze in werkelijkheid zijn.

Quote

De on­der­han­de­lin­gen over de toegang tot stukken beginnen absurde vormen aan te nemen

Wim van de Camp - CDA-commissielid

De ambtenaren van Timmermans en Bienkowska, aldus de onderzoekscommissie, komen al maanden niet over de brug met stapels documenten die het Parlement in maart en april heeft opgevraagd. Andere documenten mogen de Parlementariërs alleen lezen in een stiltekamertje, zonder aantekeningen te maken en zonder er met iemand over te praten.

Belangrijke hoorzittingen, zoals komende donderdag met oud-Milieucommissaris Stavros Dimas, komen daardoor in het gedrang. ,,We kunnen oud-commissarissen toch moeilijk gaan ondervragen op basis van krantenartikelen. We hebben de originele documenten nodig", klaagt rapporteur Gerben-Jan Gerbrandy (D66). ,,Het lijkt erop dat de commissie heel bewust ons onderzoek dwarsboomt." Hij vreest dat de onderzoekscommissie zelfs hoorzittingen zal moeten uitstellen. Voorzitter Kathleen Van Brempt: ,,Het ergert mij enorm dat dit zo lang duurt en zo moeizaam gaat."

Absurd
,,De onderhandelingen over de toegang tot stukken beginnen absurde vormen aan te nemen", klaagt ook CDA-commissielid Wim van de Camp. ,,Als wij in het Parlement niet de onderste steen boven krijgen, kunnen we net zo goed stoppen met dit onderzoek."

Industriecommissaris Bienkowska liet gisteravond bij monde van haar woordvoerster weten dat 'wij niets te verbergen hebben'. ,,Bijna 200 documenten zijn al vrijgegeven. Een beperkt aantal nog niet. Het vertrouwelijke karakter daarvan noodzaakte ons toestemming te vragen aan de lidstaten en speciale afspraken te maken met het Parlement." Volgens Gerbrandy gaan die afspraken, ' vertragingstactieken', ongebruikelijk ver.

Het Parlement overweegt vandaag zijn voorzitter Martin Schulz in te schakelen om de druk op de commissie verder op te voeren. Van Brempt: ,,Zeker van Timmermans verwacht ik een oplossing."