Volledig scherm
© AP

Amerikaanse schermster vecht tegen vooroordelen

Ibtihaj Muhammad is net zo patriottisch als haar landgenoten. De in Maplewood (New Jersey) geboren schermster poseert graag met de Amerikaanse vlag. De camera's van de wereldpers zijn dan ook vaak op haar gericht. En dat allemaal vanwege haar hoofddoek. Sinds zaterdag is ze de eerste Amerikaanse die in een hoofddoek een medaille won voor haar land. In de teamcompetitie van het sabelschermen veroverde ze brons met de Amerikaanse ploeg.

Quote

Ik hoop dat deze medaille bijdraagt in de strijd tegen stereotype­rin­gen van moslims en African-Americans

Ibtihaj Muhammad
Volledig scherm
© Getty Images

Dat journalisten direct over haar hijab (hoofddoek) beginnen en amper naar haar prestaties als sporter vragen, vindt Muhammad prima. ,,Het is een zegen om zo veel mensen, die geen stem hebben, te representeren. Ik hoop dat deze medaille bijdraagt in de strijd tegen stereotyperingen van moslims en African-Americans. Wij zijn net zoals alle andere mensen, die keihard hebben gewerkt om iets te bereiken. Mijn hoofddoek is mijn eigen keuze, mijn band met God. De hoofddoek is mij niet opgedrongen'', aldus de 30-jarige Ibtihaj Muhammad, wiens ouders Eugene en Denise zich tot de islam bekeerden.

Dan lachend: ,,Ik ben gewoon de Hijabi Zorro.''

Trump

Volledig scherm
© AP

Over de republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die harde uitspraken deed over moslims, is ze uitgesproken. Tegen het Amerikaanse blad Time zei Muhammad dat als Trump zijn zin krijgt Amerika wit zou worden en dat er geen plaats zal zijn voor diversiteit. ,,We leven in een tijd waarin mensen zomaar dingen kunnen zeggen over hele groepen, die haat en zelfs geweld aanwakkeren. Ik wil daar tegenin gaan. Ik voel me verplicht om het platform dat ik als sporter heb te gebruiken om tegenwicht te bieden, zodat hopelijk ons land zal veranderen.''    

Haar ploeggenote Dagmara Wozniak steunde haar onvoorwaardelijk. ,,Dit is sport. Het maakt niet uit welke religie of wat voor kleur haar je hebt. Wij zijn de beste uiting van wat Amerika te bieden heeft. Een mix van zo veel verschillende culturen en rassen'', aldus de in Polen geboren Wozniak, die met haar paarse haar ook een opvallende verschijning is op de Spelen.  

Held

Volledig scherm
© Getty Images

Een groot deel van de familie van Ibtihaj Muhammad is in Rio de Janeiro om haar aan te moedigen. Ook haar broer Qareeb. ,,Ondanks al de tegenstand - als moslim, als African-American, als vrouw - die ze doormaakte, zette ze toch door. Dat is hoe ik haar ken. Sinds ze klein is, heeft nooit iets haar tegengehouden om de beste te zijn. Ibtihaj is mijn held.''  

Qareeb en de andere familieleden hielden het zaterdag niet droog toen de Amerikaanse vlag omhoog werd gehesen en Ibtihaj Muhammad uit Maplewood met de Stars en Stripes in haar hand, tussen Mariel Zagunis, Monica Aksamit en Dagmara Wozniak, breed lachend met een bronzen medaille om haar nek stond. In Rio de Janeiro. Op het hoogste sportpodium.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© Getty Images