Volledig scherm
© epa

Amsterdamse 'leidster' van pruikenbende Aken opgepakt

Een Nederlandse anarchiste is opgepakt voor een serie bankovervallen in Duitsland. Haar 'kameraden' zien de overvallen als 'legitieme 'onteigeningen'. Het Openbaar Ministerie in Aken ziet de Amsterdamse als de leidster van wat daar de 'pruikenbende' wordt genoemd.

De 29-jarige vrouw zou tijdens de gewapende overvallen een pruik met kort blond haar hebben gedragen. Ze werd eergisteren in hartje Amsterdam van straat geplukt door een speciaal arrestatieteam, op verzoek van de Duitse justitie. 

De vrouw is geboren in Amsterdam maar 'zwierf rond door Europa'. Bij twee bankovervallen is haar dna aangetroffen, meldt het Duitse Openbaar Ministerie aan deze krant. Haar dna is onder meer gevonden op gaspistolen die in een openbaar toilet lagen. Justitie in Duitsland bevestigt ook dat de pruikenbende wordt verdacht van drie bankovervallen in Aken: in juli 2012, juli 2013 en november 2014. 

De vrouw werkte volgens de Duitse justitie samen met een Portugees en een Oostenrijker. Ook zij verkeren in extreem linkse kringen en zijn opgepakt.

Quote

Onze kameradin is opgepakt. Wij zijn fucking woedend!

Leider
Slachtoffers van de serie overvallen op bankkantoren in Aken beschrijven de Amsterdamse als de duidelijke leider van de bankrovers: ,,Zij trok aan de touwtjes", beschreef een bankmedewerker die onder schot werd gehouden de situatie. ,,Zij was de enige die sprak en die naar links en rechts wees en zei wat er gebeuren moest.''

De vrouw wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris die over haar uitlevering moet besluiten. In extreemlinkse kringen is woedend gereageerd op haar aanhouding. 

De opgepakte Nederlandse vrouw is klein (1.65 meter) en zéér dominant. In de krakerskringen waarin de vrouw rondhangt, noemen ze haar 'kameraad'. Op extreemlinkse websites wordt al gedemonstreerd tegen haar aanhouding. ,,Onze kameradin is opgepakt. Wij zijn fucking woedend!''

'Onteigening'
De bankovervallen worden 'onteigening' genoemd: 'Een politiek en legitiem middel' in de strijd tegen het grootkapitaal, wordt daarna uitgelegd. 

De Duitse justitie ziet dat uiteraard anders. Al meer dan een jaar proberen de Duitsers de vrouw voor de rechter te slepen. In 2015 zat ze al vijf maanden in voorarrest en in april van dit jaar werd ze even opgepakt in Spanje, waar een van haar bendeleden net was gearresteerd. Ook daartegen werd in extreem-linkse kringen gedemonstreerd, onder meer met spandoeken in het Amsterdamse Vondelpark: 'Solidariteit met de anarchisten die vervolgd worden door de Duitse Staat'. Voorbijgangers sloegen er nauwelijks acht op. 

Overvallen
De bende sloeg in juli 2012 voor het eerst toe bij de Aachener Bank. Rond het middaguur renden ze de bank binnen en eisten onder bedreiging van een vuurwapen geld. Daarna sloten ze de bankmedewerkers op in een ruimte. De Nederlandse vrouw droeg een blonde pruik, een zonnebril en had een pistool in haar hand. Ze sprak goed Duits.

Quote

Een bankover­val van dit formaat zie je zelden

Woordvoerder Sebastian Fiedler

Toen exact een jaar later weer een vrouw opdook bij een bankoverval, vermoedde de politie meteen dat het om dezelfde groep moest gaan. Opnieuw was een filiaal van de Aachener bank het doelwit. De buit: 42.000 euro.

In november 2014 sloeg de bende de grootste slag: bij de overval van de Pax-bank in Aken werd ruim 300.000 euro buitgemaakt. De bende wist zich 's ochtends vroeg in te laten sluiten in het pand. De bankmedewerkers die binnenkwamen werden één voor één onder schot gehouden en vastgebonden. ,,Het was een extreme bankoverval, waarbij mensen doodsangsten uitstonden", zei woordvoerder Sebastian Fiedler in Duitse media. ,,Een bankoverval van dit formaat zie je zelden." Hij beschrijft de bende als zeer professioneel.