Volledig scherm
© anp

Anonymous zet Rick Astley in als wapen tegen IS

Het internationale hackerscollectief Anonymous zet een lied van Rick Astley in als geheim wapen tegen Islamitische Staat (IS) op Twitter.

In een reactie op de door IS opgeëiste terreuraanslagen in Parijs - waarbij jihadisten ondermeer een popconcert aanvielen en 90 bezoekers vermoordden - worden de popmuziekhatende jihadisten nu volgens Franse media systematisch bestookt met de culthit uit de jaren tachtig Never gonna give you up.

Anonymous heeft alle hashtags getraceerd die door IS en aanverwante organisaties worden gebruikt. Bedoeling is volgers mateloos te irriteren met Astleys vrolijke deuntje en tegelijkertijd het communicatienetwerk van IS te ontregelen. Dit wil Anonymous bewerkstelligen met ontelbare spamtweets die onder de noemer 'Rickrolls' worden verspreid.

Eerder saboteerde Anonymous vijfduizend verdachte Twitteraccounts van IS-sysmpathisanten. Ook werd een handleiding gepubliceerd over hoe jihadisten, die veel gebruik maken van sociale media, het leven zuur te maken.

Veiligheidsdiensten
In de Franse media wordt getwijfeld over de actie aangezien veiligheidsdiensten er ook last van kunnen hebben wanneer accounts die nu worden gevolgd verdwijnen of 'ondergronds' gaan. Vraag is ook of Astley er zelf blij mee is. Volgend voorjaar staat een nieuwe tournee van de zanger gepland.

  1. Verkrachting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Verkrach­ting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Het OM overweegt de verkrachtingszaak waarin Gökmen Tanis verdachte is samen te voegen en gelijktijdig te behandelen met de behandeling van de tramaanslag. Dat zegt het OM in reactie op vragen van deze nieuwssite. ,,Een beslissing daarover is nog niet genomen,” aldus het OM. Tanis moet op 1 juli voor het eerst voor de rechter komen vanwege de aanslag op de tram. Twee weken later is de verkrachtingszaak gepland.