Volledig scherm
Anti-zwarte piet activist Jerry Afriyie arriveert bij de rechtbank voor zijn strafzaak voor mishandelen van een agent tijdens de nationale intocht van Sinterklaas © anp

Anti-Piet demonstrant hangt boete van 1500 euro boven hoofd

Het Openbaar Ministerie eist een boete van 1500 euro tegen anti-Piet demonstrant Jerry Afriyie. Hij verzette zich twee jaar geleden tegen zijn aanhouding tijdens de intocht van Sinterklaas in Gouda. De man zou daarnaast 1250 euro aan smartengeld moeten betalen aan een gedupeerde agent. Veertig sympathisanten kwamen op de zaak af.

Quote

Iedere zwarte Nederlan­der weet dat je agenten niet moet provoceren

Jeffrey Affriyie

Het pietendebat staat nog steeds onder spanning, concludeert verslaggever Cyril Rosman die bij de rechtszaak aanwezig was. Volgens het Openbaar Ministerie zou de activist zich verzet hebben tegen aanhouding en onder meer een agent hard in zijn been hebben geknepen.

Hardhandig
Afriyie ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan mishandeling. Hij stelt zelf veel te hardhandig gearresteerd te zijn. ,,Ik was er gewoon om mijn ongenoegen kenbaar te maken. Iedere zwarte Nederlander weet dat je agenten niet moet provoceren. Ik heb nog steeds last van mijn rug. Heb littekens van de boeien. Dacht niet dat ik zo behandeld zou worden. Ik ben mijn onschuldige blik kwijt.''

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was het echter duidelijk dat de verdachte op die plek geen toestemming had om te demonstreren. Hij weigerde bovendien te vertrekken en verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. Volgens het OM verliep de aanhouding ook nog eens volgens de regels.

Raadsman
Volgens de advocaat van de verdachte is het maar de vraag of de activist bij voorbaat fout zat. Het geconstateerde verzet van Affriyie zou zijn ontstaan omdat hij in ademnood was door het toegepaste geweld van de politie. De raadsman wierp ook de vraag op of de demonstratie terecht verboden was. ,,Misschien moeten burgemeester, politie en het OM wel veroordeeld worden. De demonstratie had niet mogen worden beëindigd, de staat heeft hier gefaald.''

Intocht

Sinterklaas komt dit jaar op 13 november aan in Maassluis. Zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet hebben al gezegd daarbij aanwezig te zullen zijn. Gisteren meldde de extreem-rechtse NVU nog naar Maassluis te komen om steun te betuigen aan Zwarte Piet.

Arrestaties
Tijdens de intocht op 15 november in Gouda werden 90 mensen gearresteerd, zowel uit het Anti-Piet als het Pro-Piet kamp. De tegenstanders van Zwarte Piet wilden demonstreren tegen het in hun ogen racistische figuur. De vergunning voor die demonstratie werd echter twee dagen voor de intocht ingetrokken. De activisten kwamen toch, maar werden uiteindelijk door de politie verwijderd.

Op internet staat nog een filmpje van de arrestatie van Affriyie, van de actiegroep Nederland wordt Beter. Daarop is niet te zien wat vooraf gaat aan de aanhouding. Wel is te zien dat de Amsterdammer door drie politieagenten tegen de grond wordt gehouden en roept dat hij geen adem krijgt. Affriyie vindt dat hij juist mishandeld is.

Enige activist
Voor zover bekend is Affriyie de enige activist die voor moet komen. Het is niet duidelijk of andere arrestanten wel een boete hebben gehad. De rechtszaak van Affriye liep een aantal keer vertraging op.

De rechtbank doet op 6 oktober uitspraak in zijn zaak.