'Appen in de auto moet verboden worden'
Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen overweegt appen en sms'en in de auto te verbieden. Ze is het beu dat automobilisten het verkeer in gevaar brengen doordat ze druk zijn met hun mobieltje.
Dit is een groot probleem: als je een paar seconden op je toestel kijkt, ben je zo een paar voetbalvelden verder met je auto.
Nu is het volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens al verboden voor bestuurders hun telefoon vast te houden tijdens het rijden. Schultz kijkt of dit kan worden uitgebreid naar een ban op het bedienen van een mobiel, zegt ze in een interview met deze krant.
Schultz: ,,Dit is een groot probleem: als je een paar seconden op je toestel kijkt, ben je zo een paar voetbalvelden verder met je auto. Toch zie je nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon in de houder richten in plaats van op de weg. Dus we moeten verder kijken. Verbieden is een optie."
Een verbod zou, mits haalbaar, alleen gelden voor het direct bedienen van een mobiel. Niet voor roken of het wijzigen van de radiozender.
Automatische uitschakeling
Daarnaast zoekt de verkeersminister naar technische oplossingen. Ze denkt bijvoorbeeld aan automatische uitschakeling van bepaalde functies tijdens het rijden of dat de telefoon wordt overgenomen door de auto. ,,We gaan daarover in gesprek met telecombedrijven. Als je Pokémons wilt vangen, schakelt de telefoon ook uit als je te hard gaat.''
Jaarlijks vallen er ongeveer 600 doden en zwaargewonden door mobiel bellen of het gebruik van sociale media in de auto, blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie. Ook handsfree bellen zorgt voor concentratieverlies. De kans op een ongeluk is bij bellen in de auto vier keer hoger dan normaal.
Deze kabinetsperiode leggen we zo'n 750 kilometer weg aan. De komende tien jaar komt daar zo'n 1.000 kilometer bovenop
Verkeersopstoppingen
Ongelukken veroorzaken een belangrijk deel van de files. Steeds vaker staat het verkeer vast en voor de komende jaren wordt een toename van het aantal verkeersopstoppingen voorspeld. Schultz ziet de oplossing vooral in meer asfalt en besluit voor de verkiezingen nog zoveel mogelijk over extra wegen.
,,Deze kabinetsperiode leggen we zo'n 750 kilometer weg aan. De komende tien jaar komt daar zo'n 1.000 kilometer bovenop'', zegt de VVD-bewindsvrouw. ,,Mijn opvolger in een nieuw kabinet kan dat niet terugdraaien.''
Afspraken
Op de korte termijn probeert Schultz specifieke files op te lossen door afspraken te maken met lokale bestuurders en werkgevers over bijvoorbeeld werktijden, alternatieve vervoersmiddelen en spitsmijden. Ook gaat Rijkswaterstaat de bandenspanning van vrachtwagens extra controleren, omdat klapbanden geregeld tot opstoppingen leiden.
Nieuwe, fikse investeringen nodig
De komende jaren zijn nieuwe, fikse investeringen nodig in infrastructuur, zodat Nederland geen aanhoudend 'verkeersinfarct' krijgt door achterstallig onderhoud. Dat zegt Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN) in reactie op de uitspraken van verkeersminister Schultz.
,,De afgelopen jaren is er vanwege de crisis miljarden gekort op de budgetten. Met die beperkte middelen heeft de minister er het maximale uitgehaald, dat is een huzarenstukje. Maar nu is het hoog tijd om de overgebleven knelpunten aan te pakken."
Wachtrij
Overigens wordt volgens Van Dijk nog geen half procent van de files veroorzaakt door vrachtverkeer. ,,Ik hoor mensen wel eens zeggen: haal die weg uit de wachtrij. Maar dat is een fout. Zo halen we het bloed uit de aderen van de economie. We kunnen beter slagen maken door extra asfalt, slimme benutting van de weg en technologische ontwikkelingen."
De ANWB presenteerde onlangs nog een inventarisatie van de belangrijkste ergernissen door vertraging die weggebruikers ervaren. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert komt vandaag tijdens een groot verkeersoverleg met een provinciaal plan, dat alle knelpunt per provincie bevat. ,,Dan kunnen we eens terugkijken hoe deze minister het heeft gedaan. Want ze kan lief glimlachen en knipogen, maar de problemen zijn groot. Door de bezuinigingen, waar zij ook mee heeft ingestemd."
Knelpunten
De CDA'er denkt dat knelpunten aangepakt kunnen worden met een aantal ingrepen: meer geld voor asfalt, goed onderhoud van wegen, investeringen in verkeersveiligheid en werken aan communicatie tussen voertuigen. ,,Tot slot moet de overheid de mensen en bedrijven actiever aanspreken om zich gespreid in het verkeer te begeven. Zo kunnen we in ieder geval weer samen op weg."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Vrouw zit klem onder brandslangkast en overlijdt in parkeergarage Uden
Een vrouw in een scootmobiel is woensdagmiddag om het leven gekomen in een parkeergarage in Uden. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Ze kwam door nog onbekende oorzaak klem te zitten onder een brandslangkast. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
Sommige vuilnisbelten stoten evenveel broeikasgas uit als 1,5 miljoen auto's samen
Onderzoekers van het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek (SRON) hebben met behulp van satellietgegevens plekken op de aarde opgespoord waar veel methaan (CH4) wordt uitgestoten. Een aantal vuilnisbelten blijken grote uitstoters van methaan, dat na CO2 een van de belangrijkste broeikasgassen is. -
91
Toch geen harde acties van Farmers Defence Force: ‘Blijk van goede wil richting kabinet’
Farmers Defence Force schort harde acties voorlopig op ‘uit blijk van goede wil’ naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als eerste handreiking in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen. -
Toename ongevallen
'Smartphone op zwart en verkeerspolitie terug'
Autorijden is een stuk gevaarlijker geworden. Het aantal verkeersongevallen neemt toe en er vallen meer verkeersdoden. Deskundigen zien de smartphone en het gebrek aan politie-toezicht als voornaamste oorzaken. Zij pleiten onder meer voor een terugkeer van de oude verkeerspolitie, het buiten werking stellen van de smartphone en een andere manier van controleren.
-
Vier keer meer kans op ongeval door handsfree bellen
Handsfree bellen in de auto maakt het risico op een ongeval vier keer groter dan voor bestuurders die niet telefoneren. Dat blijkt een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben?