Appen op de fiets wordt verboden
UpdateHet gebruik van sociale media op de fiets gaat in de ban. Verkeersminister Schultz van Haegen werkt aan een wet om vasthouden van het mobieltje tijdens de rit uit te bannen, maakt ze vandaag bekend.
Lokale wegen zijn veruit gevaarlijkst voor weggebruiker
Gemeentewegen tellen veruit de meeste slachtoffers in het verkeer. Daarom maant minister Schultz van Haegen de wegbeheerders om maatregelen te nemen. Het merendeel van de 621 verkeersdoden valt op decentrale wegen, zelfs nog altijd 40 mensen op wegen waar maar 30 kilometer per uur gereden zou mogen worden. En het aantal ernstig gewonden, vaak binnen de bebouwde kom, is vorig jaar weer gestegen; met 3 procent tot ongeveer 21.300 mensen.
Waar ligt het probleem? Volgens verkeersonderzoeksorganisatie SWOV is er te weinig geld en kennis bij gemeenten om te kunnen inspringen op de veranderingen in het verkeer. Steeds meer senioren begeven zich op de weg, de elektrische fiets zorgt voor hogere snelheden en er is meer diversiteit in vervoersmiddelen.
Schultz noemt de stijging van het aantal verkeersslachtoffers ‘onacceptabel’, maar haar financiële mogelijkheden zijn beperkt zolang het kabinet weigert extra de portemonnee te trekken voor veiligere en betere (lokale) infrastructuur. Dus richt ze haar inspanning vooral op de gevaarlijkste wegen in ons land. Want wegbeheerders, gemeenten en provincies, brengen nog lang niet genoeg in kaart waar op hun wegen de verkeersveiligheid drastisch moet worden verbeterd en welke maatregelen daarvoor nodig zijn. Die ingrepen liggen zowel op het gebied van infrastructuur als op het vlak van gedragsbeïnvloeding.
Te denken valt dan aan betere belijning, extra stoplichten, meer waarschuwingsborden en bredere fietspaden. Maar ook aan een aanpak om ouderen bewust te maken wat ze zelf kunnen doen om veilig te fietsen. Verder zijn maatregelen in beeld om afleiding door appen in de auto en op de fiets tegen te gaan. De vraag is of het allemaal genoeg is. Er komen door de vergrijzing steeds meer ouderen bij en ook pakken we de laatste jaren alsmaar vaker de fiets. De verwachting is dat intelligente transportsystemen die ingrijpen bij vermoeidheid en aankomende onveiligheid pas over tientallen jaren gewoon zijn in het straatbeeld.
Het enige dat minister Schultz wat dat betreft kan doen, is haast maken met toekomstplannen. En het is afwachten of haar opvolger, die waarschijnlijk ergens volgend jaar aantreedt, net zoveel urgentie voelt om de stijging van het aantal ernstig verkeersgewonden en verkeersdoden koste wat kost te keren.
Het is nu gewoon toegestaan om al fietsend met de telefoon in de hand te bellen of appjes te lezen en te versturen. Wel moeten bestuurders op het verkeer blijven letten en mogen ze geen gevaarlijke situaties veroorzaken. Vooral voor jeugdige fietsers blijkt dat een lastige opgave.
Bij 20 procent van de ongevallen met fietsers van 12 tot 24 jaar blijkt het mobieltje een rol te hebben gespeeld. In meerdere landen is telefoongebruik op de fiets dan ook verboden. Eind mei kondigde minister Schultz ook hier een onderzoek aan, na een gesprek met de vader van een jong slachtoffer.
De afgelopen jaren is geprobeerd vooral het gedrag van de jeugd te beïnvloeden, bijvoorbeeld via lessen op scholen en prijzen die jongeren konden winnen als ze tijdelijk niet hun mobiel gebruikten tijdens het fietsen. Het bleek allemaal onvoldoende effect te hebben op de doelgroep.
Bedienen
Experts stellen dat vooral het bedienen van een 'touchscreen' tijdens het fietsen het grootste risico oplevert. Dit betekent volgens de minister dat ze niet alleen het vasthouden van de mobiel zou moeten verbieden, maar zelfs het bedienen in een houder op het stuur moet voorkomen.
Pas volgend jaar wordt helder wanneer het verbod kan ingaan en hoe hoog de boete zal zijn. De komende tijd volgen nog onderzoeken naar de gevolgen van social media-gebruik op de fiets. Deze gegevens wil de bewindsvrouw aanwenden om een wettelijke ban mee te onderbouwen. Schultz: ,,Een verbod heeft uiteraard als groot voordeel dat het een duidelijke norm neerzet."
Verkeersgewonden
Vandaag komt ook naar buiten dat het aantal ernstig verkeersgewonden in 2015 is uitgekomen op zo'n 21.300 mensen. Dat is een stijging van ongeveer 3 procent in vergelijking met een jaar eerder (20.700). Al sinds 2007 is sprake van een toename van het aantal ernstig verkeersgewonden.
Het merendeel van de slachtoffers, vooral fietsers en ouderen lopen gevaar, valt op gemeentelijke en provinciale wegen. De minister baart dat zorgen. ,,Wegbeheerders moeten op basis van een goede analyse problemen aanpakken en er voor zorgen dat het beter gaat met de verkeersveiligheid."
De cijfers laten volgens Schultz zien dat ingrijpen dringend nodig is. ,,Een stijging in de aantallen verkeersdoden en gewonden moet worden doorbroken." Ze maakt daarom haast met een nieuw strategisch plan verkeersveiligheid richting het jaar 2030, dat nu al in 2018 klaar moet zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Witte dolfijn die in de Seine zwom is uit het water gehaald
De witte dolfijn, of beloega, die zich al enkele dagen in een sluis in de Franse rivier de Seine bevindt, is in de nacht van dinsdag op woensdag uit het water gehaald. Daarmee is de eerste fase van de uitzonderlijke reddingsactie achter de rug. -
Schorpioen kruipt in koffer van vakantieganger en reist van Kroatië naar Nederland
Een Nederlandse vakantieganger is zich deze week ongetwijfeld rotgeschrokken toen ze bij terugkomst uit Kroatië een wel heel aparte vondst deed in haar koffer. De toeriste trof namelijk een schorpioen aan en hield zo een bijzonder souvenir over aan de trip. -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
19
Zuchten helpt niet, matigen wel
Doe dat zwembadje vandaag iets minder vol en zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen. Het zal de Italiaanse rijst, de Franse maïs en de Zwitserse gruyère niet direct redden. Maar elke liter besparing is een klein stapje in de goede richting, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers.
-
PREMIUMreportage
Enkele maanden geleden was hier geen eten te krijgen, nu pakken ze in Oekraïens dorp leven weer op
In het zuiden van Oekraïne pakken de achtergebleven inwoners de draad van het leven weer op. Er is eten in overvloed. Maar waar zijn alle mensen gebleven? -
PREMIUM
Voor een prikkie kopen jongeren een balletjespistool, maar zo onschuldig zijn dat soort pistolen niet
Je kunt de goedkoopste al voor iets meer dan een tientje aanschaffen. Balletjespistolen die als ‘speelgoedgeweer’ worden verkocht, maar tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Want als de politie op camerabeelden jongeren met een wapen zien, gaan ze er zwaarbewapend op af. Zoals afgelopen zaterdag in Rotterdam. -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan?