Volledig scherm
PREMIUM
© AP

Applaus én woede na plan PVV

Lezersreacties Sommige lezers reageerden boos, anderen laaiend enthousiast. Honderden reacties stroomden binnen op het Plan voor Nederland van PVV-leider Wilders. Een bloemlezing.

Nederland in de uitverkoop
Zoals Wilders het zegt, is het gewoon: de Nederlander wordt niet meer gehoord. Minister Asscher zei laatst nog dat de meerderheid zich maar moet aanpassen aan een klein groepje dat zich aan Zwarte Piet stoort. Dat druist in tegen alles wat ik geleerd heb, en het maakt mij en vele anderen woedend. Nederland wordt in de uitverkoop gedaan. Dit moeten we niet accepteren.

Christa Huigen

Even sorry zeggen
Geert Wilders heeft voor 99 procent gelijk. Er is echter dat ene procent dat knaagt en dat is Geert zelf. Op het moment dat hij op het pluche komt, verkoopt hij -net als Buma, Rutte, Samsom- zijn ziel aan de duivel. Zie de AOW-belofte die Wilders zelf geschonden heeft. En dan snel even sorry zeggen, net als alle anderen, en over gaan tot de orde van de dag.

Hans Trapman

Hoop op nuchterheid
Ik ben een geboren en getogen Rotterdamse met een Nederlandse moeder, een Surinaamse vader en een Marokkaanse man. En ja, wij zijn moslims. Gewoon, met normale normen en waarden. En ik denk dat mijn oer-Hollandse oma zich zou omdraaien in haar graf als ze wist dat haar achterkleinkinderen zó werden weggezet door Wilders. Ik word hier erg verdrietig van, en hoop dat de nuchtere inborst van de gemiddelde Nederlander de boventoon bij de verkiezingen voert.

Soraya El-Khetabi

Stem van Jan Modaal
Wilders wordt door velen weg gezet als een man die iets tegen andere religies heeft, die een hekel heeft aan buitenlanders, die haat zaait, en de bevolking probeert op te ruien. Maar ik zie het anders. Wilders geeft een stem aan de man van de straat, Jan Modaal.

Wal Hakkens

Respect voor elkaar
Jammer dat we zo'n man als Wilders in de politiek hebben. Wat een ellende gaan we krijgen. Ja, natuurlijk hebben we dit land zelf opgebouwd. Maar hoe is dat gekomen? Door samenwerking, liefde en respect voor elkaar. Jammer dat Wilders die kernwaarden mist. Want als je die mist, wordt het oorlog.

A. de Vroed

Focus op islam
In essentie heeft Wilders gelijk. Het is alleen jammer dat zijn boodschap vertroebeld wordt door het constant focussen op de islamisering. Als Wilders dit zou matigen, zou hij inderdaad de leider kunnen zijn die we nodig hebben. Want waarom kunnen we de uitgaven aan Europa en ontwikkelingswerk niet herinvesteren, zoals hij voorstelt? Wij hebben met de toevlucht aan mensen 'met een niet-Nederlandse achtergrond' voldoende ontwikkelingswerk binnen onze eigen landsgrens.

John Roos,
Hellevoetsluis

Ongelooflijk arrogant
Als ik in het plan Wilders lees hoe een complete groep en religie de grond in geboord wordt, ben ik intens verdrietig. Want, als wij voor onze ouderen en gehandicapten willen zorgen, maar onze medemens in arme landen en andere bevolkingsgroepen willen vergeten, zijn we dan niet ongelooflijk arrogant?

Celine van der Lugt,
Heemskerk