Volledig scherm
Ouderen belanden steeds vaker in de cel omdat ze hun boetes niet kunnen betalen © thinkstock

Armoede doet steeds meer ouderen in de cel belanden na boete

Gevangenissen krijgen steeds meer ouderen in hun cellen en de oorzaak is opmerkelijk. Het gaat om 50- en 60-plussers die door geldgebrek hun boetes voor verkeersdelicten niet kunnen betalen.

Quote

De hogere belastin­gen en het schrappen van toelagen raken hen hard

Woordvoerder Unie-KBO

Inmiddels zitten er ongeveer 1300 ouderen in de cel. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Deskundigen spreken van een trend dat ouderen weinig geld hebben en daardoor problemen krijgen na een overtreding.

Volgens criminoloog Henk Ferwerda heeft het te maken met armoede. ,,De draagkracht van veel mensen, zeker die van ouderen, is gekrompen. Daarmee neemt dus ook de onwil of onmacht toe om boetes te betalen'', zegt hij. ,,We zagen gevallen waarbij het enorm optelt en de oudere het op celstraf laat aankomen.''

Stille armoede
Seniorenorganisatie Unie-KBO vermoedt dat er meer 'stille armoede' heerst en ouderen door schaamte verder in de problemen raken. ,,We krijgen steeds meer meldingen van armoede. De hogere belastingen en het schrappen van toelagen raken hen hard. Ze modderen daar soms langer mee aan dan goed voor hen is'', zegt een woordvoerder.

Meestal hoeven de ouderen slechts enkele dagen te 'brommen'. Vaak worden ze gearresteerd omdat ze meerdere boetes bij herhaling niet hebben betaald. Rechters kunnen ook beslissen boetes om te zetten in celstraf.

Bezorgd
Het aantal 50- en 60-plussers in de gevangenis nam tussen 2002 en 2014 toe. In die laatste vier jaren met 8 en 9 procent naar zo'n 1300. Hun aandeel in het totaal aantal gevangenen is overigens nog steeds klein op gemiddeld 10.000. SP-Tweede Kamerlid Nine Kooiman is bezorgd om deze ontwikkelingen. ,,Het onderliggende probleem is armoede en dat moeten we natuurlijk bestrijden.''