Volledig scherm
Ook etalagepoppen moeten in Iran een hoofdbedekking dragen © AFP

Arrestaties voor modefoto's zonder hoofddoek in Iran

De Iraanse politie heeft meerdere personen gearresteerd in verband met online gepubliceerde modefoto's van vrouwen zonder hoofddoek. Zeker acht modellen, onder wie zeven jonge vrouwen zonder de verplichte hoofddoek, en tal van fotografen en visagisten werden door agenten opgepakt, meldden Iraanse media maandag.

In Iran moeten niet alleen alle vrouwen in het openbaar een hoofddoek dragen, maar ook vrouwelijke modepoppen in winkels moeten gesluierd zijn. Modetijdschriften zijn niet toegestaan. Daarom worden veel modeshows 'ondergronds' gehouden.

In dergelijke shows treden vrouwelijke modellen vaak zonder hoofddoek op, om de kleding beter te laten uitkomen. Sinds enkele jaren worden ook onlinemedia als Instagram voor dergelijke doeleinden ingezet.

Justitie streng
Terwijl de regering van president Hassan Rohani zich in dergelijke zaken niet zeer streng opstelt, doet de door conservatieve geestelijken gedomineerde justitie dat wel.

Voor hen zijn de foto's een gevaar voor de samenleving, en kunnen zij afleiden van de islam. Daarom wordt in het land geregeld gewaarschuwd voor een 'westerse culturele invasie'.