Volledig scherm
© anp

Arts alcoholpoli: film je kind met alcoholvergiftiging

Ouders moeten een filmpje maken van hun laveloze kinderen zodra ze op de eerste hulp belanden. Dat schrikt veel meer af dan een reprimande op de ochtend na een uit de hand gelopen stapavond. Met die oproep komt kinderarts Bas Zegers.

Quote

Laat zien hoe ze erbij liggen, hoe ze hulpverle­ners onder spugen en de controle over hun lichaam verliezen

Bas Zegers

Zegers, tevens coördinator van de alcoholpoli in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven, kwam met dat advies tijdens een regionaal symposium over alcohol en drugs.

,,Laat zien hoe ze erbij liggen, hoe ze hulpverleners onder spugen en de controle over hun lichaam verliezen. Kinderen reageren daar heftig op heb ik gemerkt. Ze zien dan hoe ze de mist in zijn gegaan en dat moet hen aan het denken zetten. Daarna moet je de beelden deleten want je moet je kinderen niet gaan chanteren."

Veldhoven
Zegers haalde tijdens het symposium het voorbeeld aan van de drie jongeren uit het Brabantse Veldhoven die afgelopen weekend met alcoholvergiftiging op de eerste hulp terechtkwamen. Zij 'kieperden om' voor de deur van uitgaanscentrum De Kers nadat zij waarschijnlijk elders ingedronken hadden.

Acht andere minderjarigen werden betrapt op het gebruik van alcohol. Zij krijgen een brief thuis van de burgemeester en de politie gaat in gesprek met hun ouders.